Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

14 solmua Greenwichiin

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Moderneihin klassikoihimme lukeutuvan kirjailijan uljas romaani kaipuusta ja rakkaudesta, maailman ja ihmiskohtaloiden sattumanvaraisuudesta.

Suomalainen Petr Järvi saa yliopistoaikaiselta ystävältään vuosien hiljaisuuden jälkeen merkillisen sähköpostin. Graham pyytää häntä osallistumaan kanssaan ennen kokemattomaan kilpailuun. Tarkoituksena on tähtitieteilijä Edmund Halleyn juhlavuoden kunniaksi matkustaa maapallon ympäri Greenwichin pituuspiiriä myöten, ja mahdollisimman samoin keinoin kuin Halleyn aikaan 1700-luvulla olisi ollut mahdollista. Matkaseurueeseen kuuluu myös Grahamin vaimo Isla, ja myöhemmin mukaan liittyy Petrin pikkuveli Kari.

Matka osoittautuu suunniteltuakin kaoottisemmaksi, ja päämäärien
hämärtyessä ihmisistä nousee esiin odottamattomia puolia. Graham muuttuu yhä itsepäisemmäksi ja umpimielisemmäksi samaan aikaan kun kilpailun voitto, tai edes selviytyminen maaliin, alkaa näyttää aina vain epätoivoisemmalta. Hän ja Isla liukuvat etäälle toisistaan, mutta toisaalta Karin ja Islan välille alkaa kutoutua epätodennäköinen mutta sitäkin vahvempi yhteys.

Olli Jalosen uusi romaani on yli kymmenen vuoden työn tulos ja vastaansanomaton kirjallinen tapaus.
(Otava)
Sisävesien historiaa tutkiva Petr Järvi saa yllättävän kutsun ystäviltään, joita ei ole nähnyt vuosiin. Häntä pyydetään mukaan joukkueeseen, jonka on määrä kiertää maapallo nollameridiaania pitkin Edmond Halleyn muistovuoden kunniaksi. Joukkueen johtaja on Graham Hugo. Mukana on myös hänen vaimonsa Isla Fetterley-Hugo. Heidät Petr tuntee jo Cambridgen opiskeluajoiltaan.

Petrin tutkimushanke on päättymässä, eikä häntä sido mikään, joten hän vastaa kutsuun varovaisen myöntävästi asiaa sen kummempia pohtimatta: ”[S]e osoittautui juuri siksi askeleeksi joka vie pystysuoralta kalliolta liitovarjon varaan johonkin jota ei millään voi tuntea koska ei sitä aikaisemmin ole minkäänkokoisena itselle ollut.”

Islan ja Grahamin säännöllinen, pieni elämä ja Petrin yksinäisyys vaihtuvat kymmenientuhansien kilometrien matkaksi joukkueena numero kuusi. Kilpailun säännöt ovat hyvin tiukat. Matkaa on tehtävä pääasiassa 1700-luvun menetelmin: lihasvoimalla ja purjeveneellä, kapeassa mailikäytävässä, rastilta toiselle. Graham ja Petr ovat erityisesti sitoutuneet kulkemaan koko 40 000 kilometrin matkan yhdessä.

Heidän kaulaansa sidotaan nyörit, jotka sisältävät paikannuselektroniikkaa ja ne on tuotava maaliin asti, yksi solmu joka etapilla leimattuna, muuten kilpailusuoritus mitätöidään. Ainoa yhteydenpitoväline on pieni, kaikesta ylimääräisestä riisuttu tietokone. Aikaa kulkea Greenwichistä Greenwichiin on yksi vuosi.

Joukkueen kokoonpano muuttuu jo Ranskassa, kun matkaseurueeseen liittyy Petrin pikkuveli Kari. Asiaa ei ole suunniteltu etukäteen, Kari tulee mukaan kuin sattumalta, mutta sitoutuu vahvasti joukkueen tavoitteisiin ja nousee teoksen keskeiseksi kertojaääneksi. Juuri Kari kokoaa yhteen Islan ja Grahamin lokimerkinnät ja Petrin lyhyet muistiinpanot ja kirjoittaa itse kertomuksen lyhyiden tekstifragmenttien ympärille.

Teoksessa kysytään yhä uudelleen ja erilaisin tavoin, mikä on ihmissuhteissa kestävää ja mikä elämässä keskeistä. Joukkue numero kuusi ei kasva yhteen. Pienessäkin veneessä matkantekijät huuhtoutuvat kauas toisistaan, pysyvät toisilleen vieraina.

Suuren matkan voisi toki nähdä itsensä elämän metaforana, mutta tässä teoksessa matka kasvaa metaforaa suuremmaksi. Matkan raskaus nujertaa lopulta yritykset löytää sen mielekkyys, tarkoitus, ja merkitys. Lopulta myös totuus joutuu alistumaan viimeiselle suurelle löytöretkelle ja matkakertomukselle.

-JKP/ Sanojen aika
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi