Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Koreuden tähden

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Riemukkaaseen menestykseen yltäneessä romaanissaan Himmun rakkaudet Eila Pennanen loi hellää ja hersyvää ajankuvaa vuosisadan vaihteen Tampereelta. Koreuden tähden jatkaa kuvausta ajanjaksolta 1904-1906.

Miten elämä kohtelee Himmua ja tämän aikalaisia? Kuinka käy Himmun ja Huugon rakkauden avioliiton arkipäivässä? Romaanin kiintoisaksi henkilöksi nousee värikäs ja mielipiteiltään erikoislaatuinen Aino Pätönen, Huugon intomielinen sisar, joka ajautuu taiteilijapiireihin ja rakastuu intohimoisesti. Ainosta ja hänen kauneudenpalvonnastaan syntyy pennasmaisen herkullinen kuva. Työläispiireihin säilyy näkökulma Kalle-Jussin myötä, joka nyt tutustuu uudenlaiseen sosialismiin sosialistipatriootti Mäkelinin välityksellä.
Romaani huipentuu historialliseen tapahtumaan, suurlakon aikaan Tampereella, missä tämä valtava ajan hengen ilmaus oli sopuisa, innostava, kaikkia kansalaispiirejä yhdistävä liike.

Himmun nuoren rouvan päivät, lukaalit, shenkit ja promenaadit ovat herttaista arkirealismia vuosisadan alkupuolelta, erehtymättömän tuntuisesti tavattua. Mutta vasta tämän päivän taustaa vasten romaanista kohoaa kaikissa vivahteissaan säkenöivä ajankuva, melko ironinen tulkinta naisen osasta.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

344

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä