Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Solveigin laulu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Book cover
Book cover
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Solveigin laulun kertojana on nuori tyttö, Solveig Numminen, jonka elämäntarinan kautta rakentuu kuva kolmen työläissukupolven - ennen kaikkea naisten, mutta myös miesten - elämästä. Romaani on raa'an herkkä kuvaus tytön kasvamisesta naiseksi sodan aikana Helsingin niukassa työläisympäristössä. Solveig on katkeroituneen Saaran lapsi, jonka osana on kohdata äitinsä turhautuneisuus ja kiukku ilkeinä sanoina ja lyönteinä. Isä Börje pitää Solveigista, mutta vielä enemmän isä pitää viinasta.

Solveig joutuu jo nuorena ansiotyöhön - ensimmäisen työpaikan lapsenlikkana järjestää äiti Saara. Myöhemmin Solveig työskentelee lähettinä ja ylenee työpaikalla konttoristiksi. Kun isä Börje sairastuu ja rahatilanne kotona on tiukka, Saara käskee Solveigia muuttamaan pois kotoa. Seesteisempi elinympäristö löytyy isoäiti famun luota. Famu on Solveigin pelastus. Famu pitää ongelmaperhettä kasassa ja jaksaa jakaa rakkautta ja huolenpitoa Solveigille. Nuoresta tytöstä kasvaa kovista kokemuksista huolimatta nainen, joka osaa ottaa oman paikkansa maailmassa.

Kaksi erilaista nuorta miestä Solveigin elämässä ovat Mika ja Jussi. Solveig viettää aikaa molempien poikien kanssa, mutta myöhemmin Jussista tulee Solveigin varsinainen poikaystävä. Solveigin tarina jatkuu romaanissa Solveig ja Jussi (1973), jossa kuvataan 1950- ja 1960-lukujen työläisnuorison elämää. (Lähde: 150 vuotta - 150 kirjaa / Porin kaupunginkirjasto)
Aiheet ja teemat
Päähenkilöt
Konkreettiset tapahtumapaikat
Asiasanayhdistelmät
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Tekstinäyte
Mä synnyin vähän ennen sotia Helsingissä. Tarkemmin sanoen Fredan varrella, Boijen sairaalassa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
247
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Sarjamerkintä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
248
Lisätietoja
7. painos ilmestynyt Best seller -sarjassa (1992).
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi