Balladi Ihantalasta

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ihantalan taistelu Karjalan kannaksella heinäkuun alussa 1944 oli Suomen sotahistorian ankarin. Tässä taistelussa ratkaistiin Suomen kohtalo. Puna-armeija pysäytettiin, jatkosodan suurin torjuntavoitto saavutettiin, puhutaan "Ihantalan ihmeestä".

Runoilija Lasse Heikkilä (1925-1961) koki Ihantalan taistelun panssarintorjuntamiehenä. Hänen julkaisematon ja unohtunut runoteoksensa Ihantalan sankarivainajista löytyi hänen jälkeenjääneistä papereistaan vasta vuonna 1999.

Heikkilän runot toisaalta liittyivät Runebergin "Vänrikki Stoolin tarinoista" alkaneeseen herooiseen perinteeseen, toisaalta sanoutuvat siitä irti. Heikkilä ei ihannoi sotaa, mutta antaa kunnian niille joille kunnia kuuluu.

Teoksen on toimittanut Osmo Pekonen, joka kirjoittaa Lasse Heikkilän elämäkertaa.

(Takakansiteksti)

Heikkilä kertoo runokokoelmassaan 26 Ihantalassa kaatuneen suomalaisen sotilaan tarinan. Unohtunut teos löytyi Lasse Heikkilän arkistosta vuonna 1999. Lasse Heikkilä (1925-1961) on suomenkielisen modernin lyriikan perustajahahmoja. Hän julkaisi kuusi runokokoelmaa, novellikokoelman ja näytelmiä. Esipuheen kirjoittanut Osmo Pekonen on Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen matematiikan dosentti. Hän on myös monipuolinen kirjailija ja kulttuurivaikuttaja.

(Minerva 2016)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

44

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

42

Kustantaja

Kieli

Alanimeke

säkeitä kesästä 1944

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

59

Kieli

Muu tekijä