Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Litium 6

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

“Omassa genressään Litium 6 on kansainvälisen vertailun kestävä suoritus. Tähän eivät kaiken maailman danbrownit ja tessgerritsenit pysty.” – Helsingin Sanomat” 7.11.2007

Maaliskuu 1954: Yhdysvallat tekee Bikinillä uudenlaisen ydinkokeen, jota seuraava radioaktiivinen laskeuma on tappavampi kuin koskaan aikaisemmin: japanilainen kalastusalus jää radioaktiivisen tuhkapilven alle ja viidensadan kilometrin päässä sijaitsevan korallisaaren asukkaat sairastuvat.

Lähitulevaisuus: Japanilaisen toimistorakennuksen kellarissa sijaitsevan ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmän modulit varastetaan. Samaan aikaan ranskalainen ydinvoimayhtiö näyttää hukanneen satakahdeksankymmentä grammaa plutoniumia.

Hälytysvalot syttyvät Yhdysvaltain ydinterrorismin vastaisessa erikoisyksikössä, sillä kahdeksan vuotta aiemmin soitetut puhelut yhdistävät tapaukset toisiinsa. Vähitellen yksikköä johtaville eversti Kenneth Andrewsille ja suomalaista syntyperää olevalle Lauri Nurmelle kertyy todistusaineistoa, joka viestii että Yhdysvaltoja saattaa uhata ydinasehyökkäys; että terroristit rakentavat suurta tuomiopäivän asetta, joka synnyttäisi mantereen laajuista tuhoa kylvävän radioaktiivisen pilven.

Iranilaissyntyistä Julia Noruziakin tämä maailman “ydinvoimapalapeli” vaivaa. Miksi sen palat eivät tunnu sopivan yhteen millään tavalla?

Litium 6 on ekologinen trilleri, joka nostaa keskusteluun tulevaisuuden kannalta olennaisen kysymyksen: Mitä voisi tapahtua, jos maailma alkaisi yhtenä miehenä torjua ilmaston lämpenemistä ydinvoiman suurisuuntaisen lisärakentamisen avulla? Miten puhdasta fuusioreaktorien tuottama energia todellisuudessa olisi? Entä olisiko fuusiovoimaloiden polttoaineena käytetty litium 6 sittenkään aivan niin harmiton isotooppi kuin julkisuudessa aina on esitetty? Teos yhdistelee fiktioon faktaa – erityisesti niitä ydinteknologiaan liittyviä tietoja, jotka vielä vähän aikaa sitten oli luokiteltu tiukasti salaisiksi.

Risto Isomäki
on bromarvilainen yhteiskuntatieteilijä ja keskustelija, tiedetoimittaja ja kansalaisjärjestöaktivisti, joka on työskennellyt vuosien varrella monissa kehitysprojekteissa mm. Etelä- Aasiassa ja Afrikassa. Hän edustaa suomalaisessa kirjallisuudessa harvinaista suuntausta, kovaan tieteeseen pohjautuvaa tulevaisuuden ennakointia.

Isomäen ilmaston lämpenemisen vaikutuksia kuvaava teos Sarasvatin hiekkaa (2005) nousi Finlandia-palkintoehdokkaaksi, kirjakauppa- ja kirjastoväki myönsi siitä Isomäelle Kiitos kirjasta -mitalin (2006) ja se palkittiin myös Tähtivaeltajapalkinnolla (2006). Teosta käännetään parhaillaan usealle kielelle.

Litium 6 on Risto Isomäen kuudes fiktiivinen teos. Siihen sisältyy ensimmäinen loppuun asti ajateltu malli siitä, mitä vaikutuksia nykyaikaisessa suurkaupungissa räjähtävällä ydinpommilla todellisuudessa olisi.
(Tammi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

343

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi