Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Persepolis 1-2

Tyyppi
sarjakuva-albumit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Persepolis: 1

Lapsena Marjane halusi profeetaksi: ensimmäiseksi hän säätäisi, ettei isoäidin jalkoja saa enää särkeä. Myöhemmin Jumala vaihtui Marxin oppeihin vasemmistoälymystöön kuuluvien vanhempien vaikutuksesta. Kun islamilaiset fundamentalistit pääsivät valtaan, tyttöjen piti käyttää huivia. Uskonnollinen poliisi valvoi Teheranin kaduilla, ja Marjane pelastui vain täpärästi jäädessään kiinni Michael Jackson -rintanapin käytöstä. Sukulaisia ja ystäviä joutui vankilaan ja murhattiin. 14-vuotiaana Marjane lähetettiin Itävaltaan sisäoppilaitokseen. Mustan huumorin sävyttämä, riipaiseva, omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani kertoo tytön kasvusta Iranissa 1970-80-luvun islamilaisen vallankumouksen aikana. Lapsen näkökulmasta kerrottu tarina tuo uudenlaisen, stereotypioista poikkeavan näkökulman Lähi-idän arkeen. Sarjakuvataiteilija ja lastenkirjailija Marjane Satrapi (s. 1969) asuu nykyään Pariisissa.
Persepolis: 2

Vakavan humoristinen kuvaus Iranista ja sen uskonnollisen vallankumouksen vaikutuksesta ihmisten arkeen.

Ensimmäinen Persepolis (Otava 2004) kertoi Satrapin lapsuudesta Iranissa. Kun hän oli 14-vuotias, vanhemmat päättivät lähettää hänet Eurooppaan pakoon sotaa ja ahdasmielistä hallitusta. Toinen osa kertoo Satrapin elämästä maanpaossa ja vaikeasta kotiinpaluusta.

Marjane elää Itävallassa kuin kuka tahansa teini. Hän kokeilee erilaisia pukeutumistyylejä, alkoholia, huumeita ja seksiä, mutta koska kukaan aikuinen ei ole pitämässä hänestä huolta, hänelle uhkaa käydä huonosti. Murrosiän ongelmat ja ulkopuolisuuden tunne herättävät koti-ikävän, ja Marjane päättää palata Iraniin. Vaikka hän löytää samanhenkisiä ystäviä, rakastuu ja aloittaa taideopinnot, hän ei tunnu enää sopeutuvan islamilaisten fundamentalistien hallitsemaan kotimaahan.

Persepolis on ensimmäinen iranilainen sarjakuvaromaani.
Päähenkilöt
Konkreettiset tapahtumapaikat
Asiasanayhdistelmät
Asiasana tai oma avainsana
Elokuvat
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
Iranilainen lapsuuteni
Ilmestymisaika
Sivumäärä
155
Kustantaja
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
348
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
100
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
95
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
77
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
86
Kustantaja
Kääntäjä
Alanimeke
Kotiinpaluu
Ilmestymisaika
Sivumäärä
189
Kustantaja
Kääntäjä