Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pyhä Birgitta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Eila Pennanen on käynyt käsiksi todella suureen tehtävään: Pyhän Birgitan elämän kaunokirjalliseen kuvaukseen. Pohjoismaiden historian eittämättä tunnetuin naishahmo on täten ensimmäistä kertaa joutunut romaanin keskushenkilöksi suomalaisen kirjailijan toimesta.
Tämä suurromaani vie lukijansa aluksi ruotsalaisiin ylimyspiireihin, maaseudun mahtaviin taloihin, haarniskoitujen ritarien ja jäntevien kartanonrouvien hallitsemaan maailmaan. Seuraavassa vaiheessa joudumme luostarien ja katolisen kirkon salaperäiseen hämyyn, missä maalliset ja taivaalliset intohimot taistelevat ikuista taisteluaan, kunnes päädymme paavien Roomaan, missä Birgitta Birgersdotterin elämäntehtävä lopullisesti selkenee ja huipentuu. Kaiken keskuksena on Pyhä Birgitta itse, lujatahtoinen ja kova, mutta lahjakas ja sisäistä hehkua säteilevä nainen, jossa uskonnollinen hurmio ja käytännöllinen arkielämän taito sulautuvat ehjäksi, voimakkaaksi persoonallisuudeksi.
"Birgitan legenda kasvaa Eila Pennasen romaanissa valtavaksi eeppiseksi kokonaisuudeksi ja paitsi yksilön henkisen jaakopinpainin todistuskappaleeksi, myös vihan ja rakkauden keskinäisen taistelun maailmannäytelmäksi. Sen keskus on tässä ihmisen sydämessä, mihin sen nykyaikainen taisteleva psykologiakin sijoittaa. Eila Pennasella on ollut näytelmänsä päähenkilöksi salaperäinen historiallinen hahmo, jossa yllin kyllin riittää ainesta kaikkeen tähän. Hänessä on myös ollut ihmistuntijaa ja elämänymmärtäjää tehtävän mittojen mukaisesti, mielikuvitusta ja taiteellista kykyä sen toteuttamiseksi. 'Pyhä Birgitta' on Eila Pennasen suurisuuntaisin yritys ja – voitto." (Toini Havu, HS)
Pyhän Birgitan syntymästä tulee vuonna 2003 kuluneeksi 700 vuotta. Tapahtuman kunniaksi WSOY julkaisee nyt näköispainoksen Eila Pennasen vuonna 1954 ilmestyneestä romaanista.
(takakansiteksti v. 2003 painoksesta.)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

667

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

671

Kustantaja

Kieli