Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Irlantilaisia pamfletteja

Tyyppi
esseekokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Jonathan Swift (1667-1745) oli värikäs hahmo, joka kuului aikansa vaikuttajiin niin kirjallisuudessa kuin hengellisessä ja maallisessa politiikassakin. Hän syntyi Dublinissa köyhään englantilaiseen perheeseen, opiskeli Irlannissa, siirtyi Lontooseen ministerin sihteeriksi ja palasi Irlantiin kirkkoherraksi. Hapuilevin yritysten jälkeen hän luopui runollisista pyrkimyksistä ja hioi proosansa vertaansa vailla olevaan ironian terään. Vaikka jälkipolvet muistavatkin hänet lähinnä romaanista Gulliverin retket, valtaosa hänen kirjallisesta työstään koostuu erilaisista kantaa ottavista kirjoituksista, pamfleteista, joissa hän paljastaa armotta ihmisluonnon heikkouden, raadollisuuden ja valheellisuuden. Niiden puitteissa hän myös kehitti joukon kuvitteellisia kirjailijanimiä, kuten aikansa astrologiaa arvostellut Isaac Bickerstaff.
Tässä valikoimassa Jonathna Swift näyttäytyy ironian armoitettuna mestarina. Kuuluisin pamfleteista on ”Vaatimaton ehdotus”, makaaberiin muotoon puettu huolenilmaus Irlannin oloista Englannin kruunun alla, joka on jo kauan kulunut koululukemistoon kautta läntisen maailman. Siinä hän ehdottaa, että Irlantia vaivaava liikakansoitus ja nälkäongelma voitaisiin (Englannin Irlanti-politiikkaa johdonmukaisesti seuraten) ratkaista valmistamalla aterioita pienistä irlantilaislapsista.
(takakansitekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
205
Kustantaja
Kääntäjä