Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kunnian mies

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Varainhoitoyhtiö Aurelius & Aureliuksen tähtisalkunhoitaja Heikki Laiho on tehokas ja tunnontarkka mies, puhdasverinen homo economicus. Hän halveksii niin työpaikan kahvikeskusteluja kuin pikavoittoja hamuavia spekulantteja ja huuhaalla rahastavia sijoituskonsultteja.
Muistoille ei ole Laihon numeroidentäyteisessä elämässä sijaa, mutta menneisyys löytää aina keinonsa pulpahtaa pintaan. Laiho ajautuu myös törmäyskurssille nuoren pomonsa Markus Aureliuksen kanssa, joka on perinyt suuremmat saappaat ja suuremman lompakon kuin Laihon mielestä ansaitsisi. Peli on kovaa, sillä liikemaailmassa kunniallisuus on vain kaunis sana.

Kunnian mies on rujo kuvaus vallantahtoisista miehistä, jotka palvovat kahta jumalaa, rahaa ja mammonaa. Herrasmiessopimukset tehdään rikottaviksi ja jokainen on jonkun tähtäimessä. Tommi Melender kuvaa rahan maailmaa sisältäpäin, realistin vakaalla kädellä ja runoilijan tyylitajulla.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Palaan työpöytäni ääreen ja tutkiskelen kurssikäppyröitä tietokoneen ruudulta. Se on tyhjänpäiväistä hommaa, läheistä sukua kahvinporoista ja sisälmyksistä ennustamiselle. Mutta tuhannet sijoittajat kuvittelevat löytävänsä graafeja tiirailemalla toistuvia kaavoja ja säännönmukaisuuksia, joiden perusteella voivat ennakoida osakekurssien liikkeitä. Ja kun he näin uskovat ja toimivat uskonsa mukaisesti, ennustukset toteuttavat joskus itse itsensä.
Sillä tavalla kohtalotkin syntyvät. Eivät ne ole olemassa, ne keksitään.
Annan heidän elää houreidensa vallassa, annan heidän uskoa itse luomiinsa kohtaloihin. Annan spekulanttien sopulilauman vilistää ja kaupankäyntirobottien nakuttaa staccatoaan. Markkinoiden saatanallinen mylly pyöriköön, minun ei tarvitse pyöriä sen mukana. En käy kauppaa ellei ole pakko. En spekuloi lyhtyaikaisilla kurssiliikkeillä. Pistän rahaa vain sellaisiin yhtiöihin, joita olen valmis omistamaan seuraavat kolmekymmentä vuotta. Jos myyn, teen sen riskinhallintasyistä tai lunastuksia kattaakseni. Minulla on varaa olla periaatteen mies, koska periaatteeni ovat yksinkertaiset.
Sääntö numero yksi: älä menetä rahaa.
Sääntö numero kaksi: älä unohda sääntöä numero yksi.
Kohotan käteni ja tunnustan rajallisuuteni. Olen ihminen, kimppu hauraita luita ja hajoavaa kudosta, älyn ja tunteiden oikukasta kudelmaa. En polta tupakkaa enkä käytä huumeita, juon viinaa mutta tulen harvoin humalaan. En juttele pikkulapsille. En haistattele asiakkaille. Yritän olla lyömättä naisia. Olen tieteen ja edistyksen puolella taantumusta ja taikauskoa vastaan. Uskon Friedmaniin ja Schumpeteriin, vapaaseen markkinatalouteen ja luovaan tuhoon. En usko säätelyyn enkä protektionismiin. En arvosta demokratiaa, mutta siedän sitä. En harrasta hyväntekeväisyyttä, koska maksan veroja. Halveksin suurmiesfantasioihin hairahtaneita yritysjohtajia ja huuhaalla rikastuvia sijoituskonsultteja. Halveksin vallantahdosta juopuneita poliitikkoja ja tyhmyydestään tietämättömiä toimittajia. Halveksin sisäsoinnuilla ja vertauskuvilla leikkiviä humanisteja. En kuvittele saavuttavani onnea ja hyvää elämää, mutta haluan tavoitella niitä. Haluan pysyä liikkeessä. En halua pysähtyä. En halua menettää olemassaoloni oikeutusta.
En halua hävitä vertailuindeksilleni.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

253

Kustantaja