Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Joe-setä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Mikä on Huovisen Joe-setä -kirjan lopullinen lajityyppi? Onko se humoristinen romaani, faktio vai Veikko Huovisen keksimää kaskuilua? Vuonna 1988 ilmestynyt Joe-setä : Aikalaisen kertomuksia Josef Stalinista on tietysti myös oman aikakautensa tulos. Puhdasta faktaa ei vielä 80-luvun lopulla ole voinut kuvitellakaan kirjoitettavan Stalinin ajasta mutta fiktion ja huumorin keinoin, diktaattorin edesottamuksia on voinut kuvata.

Kirjassa edetään Stalinin lapsuudesta aina ”isä aurinkoisen” kuolinyöhön asti. Kirjan novellistiset luvut kertovat köyhästä gruusialaispojasta ja tämän äidistä, pappisseminaariajasta, bolsevikkiajasta, valtion päämiehestä, kalastusreissuista, perhe-elämästä mutta myös Stalinin hirmuteoista ja vainoharhaisesta luonteesta. Se, mikä juuri tekee kirjasta luettavan, on humoristinen ote. Huovinen kuvaa Stalinia ”ihmisheppuliksi”, tekee tästä myös inhimillisen hahmon. Sitä voi kyllä joidenkin olla myös vaikea sulattaa.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)
”Stalin on kiinnostanut minua kauan. On tehnyt mieli kirjoittaa hänestä. Vaisto on kuitenkin kehottanut odottelemaan sopivaa hetkeä. Nyt, kun Stalinin virheet ja hirmutyöt ovat saaneet tuomion Neuvostoliitossa, näyttäisi olevan otollinen hetki hahmotella jynkän viiksiniekan henkilökuvaa.”
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

aikalaisen kertomuksia Josef Stalinista

Ilmestymisaika

Sivumäärä

173

Kustantaja

Kieli

Kuvittaja

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Kieli

Osana julkaisua