Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Metsäläiset

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Etätyötä tekevä nuoripari muuttaa maalle. Raskaana oleva Salla on kuvittaja, hän tekee tietokirjoihin kuvituksia eläimistä ja kasveista. Ilkka on limnologi ja oman tutkimuksensa ohella tekee pätkätöitä Suomen ympäristökeskuksessa.
Kuvitelma onnenpesästä paljastuu kuitenkin harhaksi. Uuhijärvi ei ole se kuviteltu lintukoto, jonka tuolla puolen on kavala maailma. Elämän julmuus yltää vanhan kansakoulun idylliin. (Satu Vähämaa/ Sanojen aika)
Vihreä nuoripari muuttaa Tampereelta maalle tekemään etätyötä ja elämään ekoidylliä vanhassa kansakoulussa. Ilkka erakoituu heti ja mieluusti, mutta vaimo Salla kaipaa yhä sosiaalisia kontakteja. Sopeutuminen uuteen ympäristöön takkuaa ja johtaa lopulta suoranaisiin kahnauksiin naapurin sikatilallisen kanssa.

Kyläyhteisössä on muitakin asukkaita: maanviljelijöitä, historioitsija Riitta, jonka harrastuksiin kuuluu muisnaissuomalaisten tapojen, uskomusten ja uskonnon elvyttäminen, ja salaperäinen virolainen Lydia, josta kerrotaan epämääräisiä tarinoita. Myös tamperelaiset ystävät muistuttavat itsestään sitein, joita ei niin vain katkaistakaan.

Raskaana oleva Salla ja modernia maailmanmenoa vihaava Ilkka kuvittelevat Uuhijärveä onnelaksi, jonne voi paeta muuttuvaa maailmaa, mutta he saavat huomata, että maailman pahuus yltää heidän mukanaan sinnekin. Yhteys on rikkoutunut eikä sitä saa ehjäksi enää vanhoilla taioillakaan. Päähän taottu jumalanpelko on ihmisiltä kadonnut, moraali hylätty, ja kun väärin kohdellut ihmiset kostavat, syyttömästä voi tulla sijaiskärsijä.
(Gummerus)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

He olivat melkein jo antaneet periksi ja alkaneet katsella suopeammin kaupunkia ja sen aneemisia kesäterasseja, kun heidän talonsa vihdoin löytyi. Se oli vanha koulu, terve ja kunnostettu: putket, viemärit ja ikkunat oli uusittu puolenkymmentä vuotta aiemmin. Koulu seisoi kallionharjalla järven rannalla keskellä kituvaa kylää. Se oli paljon kauempana kaupungista kuin he olivat ajatelleet, 80 kilometriä, siksi se oli niin halpa, mutta laajojen metsäalueiden keskellä, kaunis, punainen ja suuri.
Koulua rakennuksessa ei ollut pidetty vuosikymmeniin. Tilaa oli: Sallalle suuri luokkasali ateljeeksi ja Ilkalle vanha veistoluokka työhuoneeksi. He olivat molemmat etätyöläisiä, joten kaupungissa asuminen ei ollut heille mitenkään välttämätöntä. Ilkka teki pätkätöitä ympäristöministeriön alaisen Suomen ympäristökeskuksen limnologina Pirkanmaan piirissä, ja hänellä oli kaikki tutkimusmateriaali tietokoneellaan. Työttömyysjaksoina hän pohjusteli lisensiaattityötään. Salla oli kohtuukysytty kuvittaja; hän maalasi tietokirjoihin tilattuja nelivärikuvia kasveista ja eläimistä. Joskus hän teki vähän taidettakin.
Pienemmän luokkahuoneen Salla sisusti mielessään jo olohuoneeksi, ja opettajanpäädyn makuuhuoneeksi ja vieraskamariksi - tai lastenhuoneeksi, jos hyvin kävisi. Sallasta tuntui, että talo katsoi heitä hyvällä silmällä, ja järven ympärille levittäytynyt kylä punaisine hirsirakennuksineen villavine lammaslaumoineen oli silmäähivelevän viehättävä näky. Eikä koulussa asunut sillä hetkellä ketään lumppuineen ja mustine silmänalusineen, vaan se oli tyhjä ja sitä möi kunta.
- Onko tällaista olemassakaan? Ilkka kysyi Sallalta.
- Nyt tai ei koskaan, Salla kuiskasi Ilkalle.
He maksoivat käsirahan ja panivat oman asuntonsa myyntiin. Seppo Heikkilä möi Kalevan kolmion ensimmäisenä viikonloppuna lähes pyydetyllä hinnalla, kaupunkiin oli aina tulijoita, ja seuraavalla viikolla Uuhijärven vanhasta kansakoulusta tuli nuorenparin onnenpesä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

229

Kustantaja