Salonki

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ette kadu käyntiänne Oiva Paloheimon salongissa. Siellä saa uusia ajatuksia, oivalluksia. Tulee tarkkailleeksi arvostelevasti omaakin asuaan. Jännittynyt odotus valtaa mielen jo ennen mannekiinien esiintymistä, kun salonginpitäjä esittelee työtapojaan ja periaatteitaan. Hän luonnostelee, leikkaa, sovittelee ja ompelee kaikille, naisille ja herroille, palleroisista vanhuksiin saakka. Kaavoja ei käytetä – ihmiselämällä ja kokemusten seuraamuksilla ei ole yhdenmukaista linjaa.
Kun Paloheimo sitten marssittaa lavalle ihmisensä, voimme panna merkille yhtä ja toista muutakin. Huomaamme että hän on suorittanut työnsä hellin käsin, myötäeläen. Mukana on jälleen tuota paloheimolaista huumoria, joka vapautta hymyn haavoittamatta ketään. Entä sitten värit, joita hän käyttää? Useat asiakkaat tyytyvät harmaaseen omasta halustaan, pelkästä hienotunteisuudesta, kuten mestari itse sanoo, mutta nuoruus, se samastaa itsensä kaikkiin väreihin. On ilon valkoista ja surun mustaa, mutta nehän eivät ole värejä lainkaan: onni ei tee ihmistä onnelliseksi eikä onnettomuus onnettomaksi.
Tässä he nyt tarjoutuvat tuttavuutemme – anteeksi pyytelevä Tampereen nainen, B-portaan eriskummalliset asukkaat, suruun kuollut kaunis rouva, paperilta kahiseva kassanhoitaja ja monet muut seurassaan epäsovinnainen Oiva.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

171

Kustantaja

Kieli