Lasteen alaisia

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kertomuksen "Toimita talosi" aiheena on vanheneminen ja kuolema. Talon vanha emäntä Signe Maria Kalliskota ei oikein jaksa enää. Miniän puhe ja toimet harmittaa ja vuoteesta ei jaksaisi nousta. Sairauden etenemisen myötä näköalat muuttuvat, nuoruuden rakkaus ja tutut maut ja tuoksut houkuttelevat.

Kuoleman lähestyessä miniäkään ei kalistele maitopäniköitä ja lapset lakkaavat leikkimästä. Niin kuoleva kuin lopullista lähtöä seuraavat ottavat kuoleman luontevan juhlallisesti vastaan. - SI/ Sanojen aika
Mitä tapahtuu suurena paarmatalvena, kun on kärpäsiä jäällä? Saadaanko koulu rakennettua? Elämä elettyä, kuolema kuoltua? Kylillä riittää väkeä ja selkosilla.
On Näsmän Nestori, vanhapoika, joka ottaa uskota lomaa, maistelee kirkasta. Maailmalle pitää päästä humpailemaan ja hellua etsimään.
On Mukkalan Mervi, joka istua paksottaa seuroissa ja vahtaa levittaa, kun pappiin rakastui. Pikkukuitako rupeaa kasvattelemaan?
ON Signe Mari Kalliskota, joka vetää jo viimeistä rekeä.
On Päänkäärijä-Portimo, saarnamies, ja Tepsan Tuure, järkimies. Vikasilmä-Ulti, Leus-Lennu ja karvakorva-Henteri.
Joillekin tulee lähtö etelään, joillekin Ruotsiin, joillekin hautaan. Niitä ne on, lasteen alaisia – ihmisiä, joita ei noteerata.

Helmi Kellokumpu avaa kirjailijauransa komeasti. Hänen kertomuksissaan maailma tallentuu sanoiksi tarkkanäköisellä ja oivaltavalla tavalla.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

14 kertomusta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

138

Kustantaja

Kieli