Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Härkätanssija

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kolmekymppinen kampaaja Tii kohtaa Tampereen yössä Samuelin, joka sanoo koko elämänsä etsineensä juuri Tiitä. Härkämäinen Samuel on iso ja turvallinen, Samuel on kaikkea sitä mitä Tiin vuotta aiemmin kuollut jääkiekkoilija-aviomies Mikael ei ollut. Mikael oli kaunis ja julma enkeli, jonka oikkujen mukaan Tii oli sovitellut elämäänsä ja jonka kuoleman jäljiltä Tii on lääkekoukussa.

Tii tuntea vetoa Samueliin, vaikkei aina ymmärrä tämän yllättäviä katoamisia eikä salaisuuksien verhoamaa elämää. Antautuessaan vähitellen uuteen suhteeseen Tii alkaa samalla vastentahtoisesti jäsennellä omaa menneisyyttään, vaikeaa suhdettaan Mikaeliin ja edesmenneisiin vanhempiinsa, niihin kolmeen ihmiseen joiden jäljiltä on yhä sisimmässään rikki. Voiko Samuel auttaa, onko hänestä uuden turvan tuojaksi? Vai onko niin, että ennen eheytymistään Tiin on otettava itse vastuu omasta elämästään ja ymmärrettävä oma ainutlaatuisuutensa?

Välipakka kertoo Tiin tarinan vahvan runollisilla kuvilla ladatulla kielellä, jonka läpi suodattuu kertomus vaikeasta rakkaudesta, monenlaisista riippuvuuksista, salaisuuksista sekä itsetunnon hitaasta vahvistumisesta.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Romaani narsistisesta persoonallisuushäiriöstä

Koko ikänsä Tii on kamppaillut riippuvuuksien kanssa. Onnettomasti päättynyt parisuhde jääkiekkoilijan kanssa on naulinnut hänet nyt kolmikymppisenä yhä lujemmin paikoilleen. Yllättäen kuolleen Mikaelin kuvasta Tii ei kerta kaikkiaan pääse irti.

Mutta silloin saapuu hurmaava härkämies Samuel. Itsetietoisesti ja valloittavasti Samuel saa Tiin virkoamaan, iloitsemaan, hullaantumaan. Samalla Tii uskaltautuu tekemään matkaa menneisyyteensä, kohtaamaan uudelleen elämänsä miehet isästä lähtien. Hän huomaa, että yhä uudestaan hän on ollut valmis asettumaan siihen rooliin, jonka miehet ovat hänelle antaneet.

Samuelin kanssa Tiin elämä muuttuu. Hän löytää itsestään rohkeuden heittäytyä suuren otuksen eteen, käydä tanssiin sen kanssa. Lopulta Tii ei kuitenkaan voi aavistaa, miten sairaaksi meno yltyy tämän miehen kanssa. Sillä Samuelilla on synkeä salaisuutensa.

Kiitetyssä esikoisteoksessaan Lasimorsian (2003) Tuija Välipakka kirjoitti voimakkaita, hehkuvia runoja. Hänen ensimmäinen romaaninsa vie lumoavan kerronnan maailmaan ja mielen syövereihin. Härkätanssija on itsensä löytävän naisen muotokuva.
(Gummerus)

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Ranta oli yhä täynnä ihmisiä, vaikka pilvet peittivät suurimman osan taivasta. Poukamassa maitosuklaanväriseksi paahtunut poika istui kanoottiin ja nytkäytti pohjan irti hiekalta. Kanootti avasi ruokoheinien lomaan pohjattoman kuilun. Melan pistokohdista nousi kuplia, vesi hengitti.
Tii nousi viltiltä ja käveli kanootin avaamaa väylää veteen. Pinta näytti laakealta lasilta. Kylmä vesi kirpaisi ihoa. Hän kahlasi syvemmälle, kunnes jalat eivät enää ylettyneet pohjaan, ja sukelsi. Hän ui alaspäin ja istui järvenpohjaan, tasapainotti ruumiin pyrkimystä pintaan käsien kevyillä liikkeillä. Hän oli ballerina, joutsenenkaunis tanssija. Vedessä oli helppoa olla kevyt ja kaunis. Oli helppoa olla kevyt ja kaunis, kun kukaan ei katsonut. Hetken hän tunsi olevansa vapaa ja vahva.
Valo sirosi yläpuolelta jääpuikonpistoina silmiin. Vesi oli hopealäikkäistä, jatkuvassa liikkeessä. Syvällä se silitti kalojen kylmät kyljet. Ja kivet se silitti, mykät, sanattomat pohjakivet, joiden ainoa tarkoitus oli olla astinlautoina pintaan ponnistaville. Ylhäällä oli tuhansia ovia, alhaalla mahdollisuus viipyä juuri niin kauan kunnes oli varma halusiko hengittää.
Mutaisen pohjan irronnut liete kietoutui sääriin. Hapenpuute alkoi kuristaa kaulaa, päässä jyskytti, silmissä tuntui kova paine. Miten yksinkertaista olisi ollut jäädä. Pudota, kadota, hukkua, yhtä kaikki, lakata olemasta.
Tii kuuli Mikaelin sanovan Tah-don ja otti vauhtia pohjasta, puski kohti pintaa. Kädet viilsivät kaisloja. Hän nousi veden reiästä, venytti sitä rantaa kohti. Jalkoihin tarttui hiekkaa. Oli alkanut sataa vettä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

240

Kustantaja

Kieli