Varmat tapaukset

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"...Kokoelman kahdentoista novellin maailma on omanlaisensa: arjen pienille sankareille, elämän nurkkaan unohtuneille luusereille yhteiskunta näyttäytyy ambivalentisti samalla sekä etäisenä että läheisenä kosketuspintana."
(Helsingin Sanomat 2.10.2006/ Jukka Petäjä )
Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinto 2006

Mikä ja missä on Mattila, paikka johon kirjailija Taru Syväranta viittaa vain ohimennen varhaisteoksessaan? Tästä yksityiskohdasta ovat lukijat vuosikymmenten jälkeenkin kiinnostuneita, paljon enemmän kuin Syvärannan teoksista. Kertooko kirjailija vihdoin paikan salaisuuden palatessaan kotikaupunkiinsa esitelmöimään?

Ainakin Mattila on olemassa arkkitehdille joka joutuu valitsemaan, mennäkö sairaalaan viimeisillään raskaana olevan vaimonsa tueksi vai tehdäkö muutoksia piirroksiinsa, jotta hän voittaa uuden kaupungintalon suunnittelukilpailun.

Mattilassa työskentelee kolmikymppinen opettaja, joka luovuttaa luuydintä ja kuulee kollegansa pojan sairastuneen syövän kanssa. Miten voi antaa jollekin mahdollisuuden elämään, kun ei itse siihen usko, opettaja miettii.

Mattilassa ja sen lähellä asuu myös muita ihmisiä, joiden elämät liittyvät tavalla tai toisella toisiinsa. Reino kuljettaa ja kokoaa huonekalukaupan asiakkaiden ostoksia. Mutta hän kuljettaa autossaan myös asetta, jota varten hän on piirtänyt sydämen paikan rintaansa. Hannu alkaa erään illanistujaisen päätteeksi epäillä, ettei ole kummankaan vaimonsa synnyttämän lapsen isä.

Eero puolestaan pystyttää teltan olohuoneeseen ja tähtäilee ihmisiä kiväärillä ikkunan läpi. Eero tähtäilee kiväärillä myös kahden adoptiolapsen isää, joka joutuu pelottavasti paikkakunnalla vellovan rasismin kohteeksi.

Armas Alvarin novellien ihmiset kulkevat tarinoista toiseen kuin viestikapulaa vieden.
Hienosti rakennetussa ja suggestiivisesti etenevässä novellikokoelmassa Varmat tapaukset yksittäisistä tarinoista muodostuu pala palalta kudelma kokonaisesta kaupungista, eri sukupolvien ihmisistä ja ihmiskohtaloista, jotka ovat samaan aikaan erillisiä mutta selittämättömän luonnollisesti toistensa lomassa.
(Tammi)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

novelleja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

165

Kustantaja