Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Toomas Nippernaati

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Toomas Nippernaati – virolaisen August Gailitin riemastuttava hengenlapsi – on armoitettu velikulta ja huoleton vaeltaja. Yhdessä kesässä hän ehtii pyytää olemattomia helmiä ojan suusta, isännöidä suuressa talossa kaikessa sovussa oikean isännän kanssa, toimia häissä lukkarina ja ristiäisissä lapsen kastajana. Tänään hän on kiertävä kyläräätäli ja hänen lempensä hehkuu herttaiselle Anna-Marille, huomenissa hän on jo tilanomistaja ja muuttaa morsiamensa Katin kanssa isiensä maata viljelemään, ensi viikolla hänestä tulee huoleton satamajätkä, jonka tulinen rakkaus sytyttää nuoren Maaretin sydämen. Mutta kun kesä on kulunut, Toomas katoaa lopullisesti – minne, sen tietää vain häntä noutamaan tullut salaperäinen nainen…

”’Toomas Nippernaati’ on niitä teoksia, joita lukee iloisesti nauttien ja jotka jäävät elämyksinä mieleen.” (Vilho Suomi)
(takakansiteksti)

- - -

Huumoria pulppuileva virolainen mestariromaani, joka on kohottanut tekijänsä Europan-maineeseen.

Romaanin nimihenkilö on riemullisimpia tuttavuuksia, mitä maailmankirjallisuus tarjoaa: kujeilija, satujen kertoja ja parantumaton Don Juan, joka sivistyksen kahleita paetessaan kolmen kesäisen kuukauden aikana vaeltaa seikkailusta seikkailuun ainoana omaisuutenaan vanha kantele ja sydän tulvillaan toteutumattomia toiveita. Henkilöt on kuvattu todellisella kertojanilolla, ja tilanteissa on leikittelevää vallattomuutta.

(WSOY)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Aamuisen auringonsäteen pilkistäessä ikkunaruudusta pirttiin hypähtää Lokki ylös, sieppaa huivin harteilleen ja juoksee ulos. Mustajoki on yön aikana vapautunut jääkahleistaan, tulvinut kauas yli äyräittensä ja ryntää nyt vuolaana virtana halki laakson eteenpäin. Suuret jäälohkareet kieriskelvät sen pyörteissä kuin valkoiset veneet – vajoavat, kohoavat jälleen ja törmäten toisiaan vasten särkyvät tuhansiksi pirstaleiksi. Ahaa! huudahtaa tyttö ajatuksissaan, kas vain, nyt tiedän, miksi en saattanut kunnolla nukkua ja miksi näin koko yön kaameita, kummallisia unia! Kas vain, minkä takia! Ja Lokki painaa nyrkkinsä silmilleen ja hieroo niillä kuin myllynkivillä ikään unisia silmiään, kohotellen vuoron perään punaisia, palelevia jalkojaan lumesta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

386

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli