Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Valasratsastaja

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hauska ja liikuttava kertomus, joka perustuu vanhoihin maoritarinoihin, vaikka sijoittuukin nykyaikaan. Mytologian mukaan joillakin ihmisillä, heimojen johtajilla, on kyky puhua valaiden kanssa. Valas on pyhä eläin ja valaiden hyvinvointi kertoo koko maailman hyvinvoinnista. Valaan kuolema on uhka ihmisillekin.

Pieni Kahu-tyttö kasvaa isänsä ja setiensä parissa. Hän on kaikkien lemmikki, paitsi isoisän, joka toivoo suvulleen miespuolista jatkajaa. Kahu yrittää olla myös isoisänsä mieliksi ja alkaa opetella vanhoja maoritapoja. Isoisä ei lepy vuosienkaan saatossa, vaan heittää Kahun ulos pojille tarkoitetusta maoriperinteen koulusta.

Yhtäkkiä kylän liepeille alkaa kerääntyä valaita. Ne uivat rannalle kuolemaan. Ihmiset kerääntyvät pelastamaan niitä, mutta päättäväiset valaat tekevät joukkoitsemurhan. Ihmiset ovat kauhuissaan. Maailmanloppu on koittanut. Mutta pieni Kahu uskoo kykyihinsä. Ehkä vain hän voi pelastaa valaat ja heimonsa, vaikka hän joutuisi uhmaamaan miehisiä maoriperinteitä...

Valasratsastajaa pidetään Uuden Seelannin menstyksekkäimpänä elokuvana. Se on jo ylittänyt Kerran sotureita -elokuvan katsojaluvut ja on palkittu mm. arvostetuilla Sundance-festivaaleilla.

Kirjallisuudenlaji

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Tekstinäyte

Kun Kahu tapasi Koro Apinaran ensimmäisen kerran, hän varmasti rakastui ensi silmäyksellä, koska hän kuolasi Koron päälle. Porourangi oli kävellyt ovesta tyttärensä kanssa ja Nanny Flowers halasi onnellisena Kahua lämpimästi. Sitten, ennen kuin Koro apinara ehti kieltäytyä, hän laittoi Kahun tämän syliin.

- - -

Kultainen isäntä oli opettanut valasta harjaannuttamaan lihaksiaan ja jänteitään niin, että sen iholle muodostui kädensijat, joiden avulla ratsastaja voi nousta valaan pään päälle. Siellä lihakset muodostivat satulan ja kannukset. Ja kun valas sukelsi, se lukitsi isäntänsä nilkat vahvoilla lihaksillaan ja avasi pienen hengityskammion aivan hengitysaukon taakse.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

159

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä