Kuuluisia kiinalaisia tarinoita

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lin Jutangin ”Leski, nunna ja kurtisaani” – kolme kiinalaista tarinaa – on saavuttanut meilläkin suuren suosion: se on ilmestynyt jo kolmena painoksena. Tekijä käsittelee kussakin kertomuksessa rakkautta kiinalaisessa elämänympäristössä, rakkautta itämaisena ”instituutiona”.
Rakkautta Lin Jutang kuvailee myös useimmissa niistä kertomuksista, jotka sisältyvät hänen uuteen teokseensa ”Kuuluisia kiinalaisia tarinoita”. Teoksen tarinat, jotka Lin Jutang on tunnetulla taidollaan mukaillut, ovat peräisin 800- ja 900-luvulta; vain muutamat ovat myöhemmiltä vuosisadoilta. Siitä huolimatta – tai kenties sen tähden – ne tehoavat nykyaikaiseen lukijaan vastustamattomasti. Ne ovat suorastaan moderneja.
Nämä novellit ovat tiiviitä ja värikkäitä; niiden tapahtumat ovat jännittäviä ja dramaattisia. Mutta niitä ei voida arvostella yksinomaan niiden – erittäin korkean – kirjallis-taiteellisen tason perusteella. Kiinalaisina kansantarinoina niillä on oma mielenkiintonsa: ne antavat havainnollisen kuvan kiinalaisesta kansanluonteesta, kansan tavoista, tottumuksista ja elävästä huumorista.
(takakansitekstistä)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

307

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä