Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Yöllisen koiran merkillinen tapaus

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Christopher tietää kaikki maailman valtiot ja niiden pääkaupungit ja osaa kaikki alkuluvut lukuun 7507 asti. Sen sijaan muiden ihmisten ilmeitä hänen on vaikea tulkita. Hän ei pidä koskettamisesta eikä ymmärrä vitsejä. Christopherin hyvä päivä tarkoittaa viittä punaista autoa peräkkäin. Kun Christopher löytää naapurin koiran talikolla surmattuna, hän päättää selvittää, kuka on syyllinen koiran kuolemaan. Christopherin isän mielestä salapoliisin leikkiminen on erittäin huono ajatus, mutta Christopher pitää oman päänsä, vaikka Aspergerin syndrooma saa hänet käyttäytymään joskus muiden silmissä kummallisesti. Kirja herättää ajatuksia ja saa hymähtelemään, mutta ei Christopherille vaan hänen kanssaan.

(Minttu/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Christopher on 15-vuotias matemaattinen nero. Hänellä on Aspergerin syndrooma, joka on yksi autismin kirjoon kuuluva neurologinen häiriö. Pojan on vaikea asettautua toisten ihmisten asemaan, hän ei tunnista ilmeitä eikä kestä sitä, että kukaan koskettaa häntä.

Kirja alkaa yöllä. 7 minuuttia yli puolenyön naapurin koira makaa talikolla seivästettynä naapurin nurmikolla. Christopher pitää koirista, joten hän menee tutkimaan asiaa. Kun naapuri, rouva Shears, tulee ulos ja kirkuu, joutuu Christopher paniikkiin. Ja kun poliisit saapuvat paikalle, tilanne muuttuu vieläkin pahemmaksi.

Poliisiasemalta Christopherin noutaa hänen isänsä - pojan äiti on kuollut joitain vuosia sitten. Isä on yksi niistä harvoista ihmisistä, joihin poika luottaa, mutta asperger-lapsen kanssa eläminen on todella raskasta. Joskus isäkään ei jaksa. Kun Christopher sitten löytää karmean salaisuuden ja ymmärtää, että isäkin on pettänyt hänet, alkaa outo ja jännittävä pakomatka…

Kirja on nopealukuinen, mutta koska se kerrotaan Christopherin silmin, joutuu lukija välillä pinnistämään aivojaan. Toisinaan teksti on täynnä matemaattisia kaavoja, välillä taas arkipäiväisiä asioita, jotka päähenkilön kautta kuvattuna avautuvat lukijalle vasta vähän kerrallaan. Toisaalta hetken luettuaan lukijan on helppo ymmärtää, miksei ruokaa voi syödä, jos sen ainekset ovat koskettaneet toisiaan lautasella... Yöllisen koiran merkillinen tapaus on myös surullinen tarina. Toivottavasti tämän kirjan lukijat ymmärtävät edes hiukan siitä, kuinka koko maailma rakentuu sopimuksille ja tavoille, jotka joidenkin ihmisten mielestä eivät ole lainkaan loogisia tai järkeviä. ”Normaalius” muuttuu kirjan kuluessa vain yhdeksi - hiukan oudoksikin - tavaksi järjestää erilaisia ilmiöitä ja tunteita.

(Reetta Saine / Sivupiiri)

- - -

Christopher John Francis Boone, 15 vuotta, 3 kuukautta ja 2 päivää, Aspergerin syndrooma Mukavia asioita: matematiikka, ulkoavaruus, looginen päättely, 5 punaista autoa peräkkäin. Käsittämättömiä asioita: ihmisten tunteet, ilmeet, tyhjänpäiväinen rupattelu, vitsit. Inhottavia asioita: koskettaminen, vieraat paikat, väkijoukot, keltaiset ja ruskeat asiat. Kun maailmaa katsoo Christopherin silmin, ei mikään näytä samalta kuin ennen. Hän tietää kaikki maailman valtiot ja pääkaupungit ja osaa luetella alkuluvut lukuun 7057 asti. Mutta jos joku koskettaa, hän käpertyy kerälle ja huutaa. Kun naapurin koira eräänä aamuna makaa pihalla kuolleena, Christopher päättää Sherlock Holmes esikuvanaan selvittää tapauksen. Siitäkin huolimatta, että isän mielestä ajatus on Erittäin Huono.

(Otava)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut