Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pääsiäinen

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Romaani Pääsiäinen sisältää Mazzarellan muistelmateosten tavoin suomenruotsalaisen elämäntavan analyysiä, naisnäkökulmaa, osuvaa kritiikkiä ajan ilmiötä kohtaan, mutta muilta osin on kyseessä puhtaasti fiktiivinen kertomus.
Päähenkilö Birgitta pohtii keski-iän kynnyksellä elämäntilannettaan. Hän vetäytyy pääsiäispyhiksi lapsuudenaikaiseen vanhempiensa kesähuvilaan Perniössä. Lapset ja mies ovat omilla teillään. Jo Birgitan kääntäessä avainta ulko-ovessa alkavat muistot vyöryä esiin. Hän näkee itsensä vanhempienkodin turvallisessa mutta samalla ahdistavan suojatussa sisäpiirissä. Hän kokee itsensä avioliittonsa kehyksissä vaimona, äitinä ja ammatissaan äidinkielen opettajana, suhteessa oppilaisiinsa ja ulkomaailmaan.
Birgitta ei taistele taustaansa vastaan. Pikemminkin hän tässä vaiheessa tiedostaa sen merkityksen niin hyvässä kuin pahassa. Onko lapsuuden turvallinen maailma yhä hänen voimansa lähde? Oliko entisajan vanhoilliselta vaikuttava tapakulttuuri sittenkin ehjemmän elämän pohja? Varsinkin avioliitossa?
Romaanin tiedostava, hienovaraisesti rakentuva naiskuva yhdistää osuvasti vakavaa ja huumorin läpi nähtyä, pohdiskelevaa ja etsivää ainesta.
Edellisen kirjan ilmestyessä kirjoitettiin seuraavaa: ’ Mazzarella on vahvimmillaan elämäntavan perusinstituution, perheen ja avioliiton kuvauksessa. Sanomatta suoraan tuomiotaan hän suuntaa niin monta piikkiä pinnallisiin rakkaus- ja perheihanteisiin, että luulisi hymyn hyytyvän.
Mutta ei. Sävy on koko ajan huvittunut, ironinen, etäinen…Tällaista tekstiä lukee rakennuksekseen.”
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

229

Kustantaja

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

270

Kustantaja

Kääntäjä