Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Miehet ilman isänmaata

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Book cover
Book cover
Book cover
Book cover
Book cover
Book cover
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Miehet ilman isänmaata, WSOY 1969) käsittelee yhtä Ruotsin historian arkaa pistettä. Talvella 1944-45 Gotlantiin rantautui liki 45000 balttipakolaista. Siviilien, naisten ja lasten joukossa tuli 167 latvialaista SS Waffen –sotilasta. Osalla oli musta menneisyys Liettuan natsimiehityksen ajoilta, osa oli 17-vuotiaita nuoria miehiä. Ruotsi kyyditti sotilaat Neuvosto-Latviaan. Vähältä piti, ettei samoin käynyt myös siviileille. Sodan jälkeisissä, sekavissa tunnelmissa hallitus oli suostua Stalinin vaatimukseen. Ruotsalaislehdistön raivokas reaktio ja kansalaiskeskustelu estivät siviilien karkotuksen.

Legionärerna ilmestyi vuonna 1968, kaksi viikkoa Prahan kevään tukahduttamisen jälkeen. Kolkytjarisat-ikäinen, Vietnamin sodan ja suurvaltapolitiikan kriitikko Enquist ei ollut varustautunut myrskyyn. - Kirja voitti Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon, sitä rakastettiin ja vihattiin. Osa balttipakolaisten yhteisöstä irtisanoutui kirjasta.

Enquistia oli etukäteen neuvottu kertomaan aikeistaan Neuvostoliiton viranomaisille. Muuten kirjanteko olisi voinut olla haastateltavien kannalta hengenvaarallista. Osa balttipakolaisista piti kirjailijaa petturina, quislingmaisena miehittäjän kanssa veljeilijänä.
- Haastateltavani eivät voineet puhua täysin vapaasti, mikrofoneja ja seuraajia oli. Mutta kaikkien elämä oli pilalla, monet olivat viruneet vuosia leireillä. Heillä ei ollut enää paljon menetettävää, Enquist muistelee.
[balticwriterscouncil.info]
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
414
Kustantaja
Kieli
Alanimeke
Balttisotilaiden luovutus Ruotsista Neuvostoliittoon
Ilmestymisaika
Sivumäärä
442