8 muunnelmaa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Rakenteeltaan hienostunut, monikerroksisia lyyris-filosofisia miniatyyrikuvia sisältävä kuulas proosateos.

Willy Kyrklund on nykyään Ruotsissa asuva suomalaissyntyinen klassikko. Hänen esikoisteoksensa ”Ångvälten” ilmestyi Ruotsissa 1948. Jo siinä Kyrklund paljasti viihtymättömyytensä nyky-yhteiskunnassa. Vuonna 1982 Kyrklund sai ns. pienen Nobelin palkinnon, jonka myöntää Litteraturfrämjandet. Proosateosten lisäksi Kyrklund on kirjoittanut myös näytelmiä. WG-kirjastossa on aiemmin ilmestynyt Kyrklundin teos ”Solange”.

”8 muunnelmaa” –teoksen (ilm. 1982) keskeisiä aiheita ovat vapaus, aika ja identiteetti. Kyrklund kyselee, onko ihmisen mahdollista olla vapaa: onko todellinen ajattelun ja toiminnan vapaus ajateltavissa. Subjektiivisen ja objektiivisen ajan vaihtelu luo novelleissa monivälkkeistä valoa identiteettiongelmaan. Vivahteikkain mielikuvin Kyrklund pohtii, onko ihmisen ainutlaatuisuus hänen muistoissaan – sidoksissa muistiin, joka kuitenkin on ihmisessä kaikkein haihtuvinta.
Kokoelman keskeisiä proosamuunnelmia ovat ”Uusiksi”, ”Minotauroksen hallituskausi” ja filosofinen ”Etuoikeutetun seikkailut”, jossa Kyrklund pohtii tieto- ja aikateoriaa. Päätösnovelli ”Sielun kaipuu” käsittelee naispuolisen psykiatrisen tietokoneen ja miespotilaan välille syttyvää rakkautta; siinä Kyrklund kytkee ajattomat teemansa ehkä lähimmäksi omaa aikaamme.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

121

Kustantaja

Kieli

Alanimeke

proosaa

Ilmestymisaika

Sivumäärä

109

Kieli