Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Taikavuori

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Thomas Mannin, saksalaisen kertojamestarin, läpimurtoteos oli Buddenbrookit (1901), taitekohtaa hänen tuotannossaan merkitsee Taikavuori (1924), jossa hän tarkastelee sodanjälkeisen Euroopan ongelmia hienon symboliikan valossa. Vuonna 1929 Mann sai Nobelin palkinnon osittain mainittujen teosten ansiosta, osaksi siitäkin syystä, että hän alkoi esiintyä ajan kiistakysymyksissä voimakkaasti demokraattisten oikeuksien ja suvaitsevaisen humanismin puolustajana.

Taikavuori sisältää jäähyväiset sotia edeltäneen euroopan ajatusmaailmalle, dekadenssille. Se edustaa uutta humanismia, merkkipaalua sillä kirjailijantiellä, joka johti Mannin luomaan muun muassa universaalisen Josef-sarjansa. Kirjan sankari Hans Castorp, on vilpitön ja miellyttävä nuori mies, joka insinöörintutkintonsa suoritettuaan lähtee toipumaan anemiastaan Alpeille, Berghofin kansainväliseen parantolaan, missä hänen serkkunsa Joachim Ziemssen on potilaana. Hansin aikomuksena on viettää kolmen viikon loma, mutta aika, joka tässä romaanissa on suhteellinen käsite, venyykin seitsemäksi vuodeksi. Hans elää kuin lumottuna tässä kuoleman ja sairauden ilmapiirissä, rakastuu intohimoisesti, seuraa valppain myötäeläjän silmin värikkäitä ihmissuhteita. Ja täällä, elämän ja kuoleman rajamailla, erilaisten ajatusmaailmojen ristiaallokossa, kirkastuu hänen oma näkemyksensä elämästä, hänen ihmisyyden ihanteensa. (takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Aiomme kertoa Hans Castorpin tarinan, emme sankarin tähden, sillä lukija tulee havaitsemaan hänet tavalliseksi vaikkakin miellyttäväksi nuoreksi ihmiseksi, vaan tarinan itsensä vuoksi, sillä se näyttää silmissämme hyvinkin kertomisen arvoiselta - tosin Hans Castorpin eduksi on tällöin huomautettava, että tarina on hänen ja ettei kenen tahansa kohdalle satu samanlaista.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

964

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

348, 374

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Muu tekijä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

731

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Ilmestynyt kaksiosaisena 1957; uudet painokset 1982, 1998, (1998 Laatukirjat-sarjassa)

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli