Rajanylityksiä

Tyyppi

novellikokoelmat

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Rita Dahl on vantaalainen kirjailija, jolta on ilmestynyt viisi runoteosta ja viisi tietokirjaa. Hän on toimittanut kaksi antologiaa ja runouden valikoimia portugaliksi sekä suomentanut portugalilaista, brasialaista ja amerikkalaista nuorta runoutta. Dahlin runoja on käännetty kymmenelle kielelle. Rajanylityksiä on Dahlin ensimmäinen proosateos, jonka tyylilajit vaihtelevat puolitunnustuksellisesta esseestä naturalistiseen proosaan, impressionististista kuvista reportaasiin, surrealismista parodiaan ja ironiaan. Teos sisältää naiseuden ja taiteilijuuden kokemuksia kulttuurien törmäyksessä: intimiteetin ja identiteetin, kielten ja maitten rajat ylittäviä tarinoita, joissa matkailu muuttuu läpikulkemiseksi, tavaksi olla maailmassa. Saalistajan katse muuttaa naisen basaarissa punaiseksi vaatteeksi ja slummin laidalla keltaiseksi lihaksi, ahdistelun uhriksi Meksikossa ja kaupanteon kohteeksi Egyptissä. Sukupuoli on kuin leima, mutta sananvapauden ja tasa-arvon esitaistelija ei alistu, vaan vapauttaa myös muita alisteisesta asemasta. Hän rentoutuu Brasilian hehkussa kalvinistisen mielen vapautuessa karnevalistiseksi aisti-ilotulitukseksi. Romanian räjäyttäessä tajunnan uudelleenpaikantuva minä ironisoi lokeroituneita länsimaalaisia uima-altaalla ja repii kirjallisuuden turhantärkeiden pönöttäjien ulkokullattua kuvaa Siperiassa. Mutta mitä tapahtuu Pariisin Hiltonissa? Tai kivenheiton päässä ikuisesta kaupungista? Ennakkoluulojensa vangit vapautuvat kokemustensa avulla.
Teoksen tyylilajit vaihtelevat tunnustuksellisesta esseestä naturalistiseen proosaan, impressionistisista kuvista reportaasiin, sekä surrealismista parodiaan ja ironiaan.

Monia tarinoita yhdistää seksuaalisesti yksipuoleisesti latautuneet kohtaamiset: naisia pidetään punaisena vaatteena tai keltaisena lihana. Sukupuoli on leima. Pyrkyrit himoitsevat naiskirjailijaa Siperiassa ja meksikolainen talonmies kirjailijavierasta Oaxacassa. Öljypohatta yrittää ostaa matkailijan Egyptissä ja nuori mattokauppias järjestötyöntekijän Turkissa. Entä mikä on kalastaja italialaisella bussipysäkillä, tai aristokraattisen perijän rooli Pariisin Hiltonissa?

Teoksessa ylitetään intimiteetin lisäksi kielten ja kulttuurien, ruumiin ja sielun rajoja. Nigeriassa kohdataan koruton todellisuus, Romaniassa tajunnan räjäyttävä maailma, Brasiliassa ihmeellinen saari ja Karibian yössä diktatuurin varjoa kantava kollega.

Dahlin esikoisproosateoksessa rajojen ylittäminen ja toisenlaisuuden kohtaaminen avaa silmät ja vapauttaa ennakkoluuloista. Kun matkailu muuttuu läpikulkemiseksi, tavaksi olla maailmassa, se mahdollistaa henkisen kasvun. Aiemmin Dahlilta on ilmestynyt runokokoelmia, tietokirjoja ja käännöksiä.

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

115

Kustantaja

Kieli