Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tarkoitettu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Yhteiskunta on antanut meille aikaa. Me elämme paremman ja pidemmän elämän kuin minkään muun yhteiskunnan kansalaiset kautta maailmanhistorian. Siitä on kiittäminen parijärjestelmää, joka tuottaa fyysisesti ja emotionaalisesti terveitä jälkeläisiä.

Yhteiskunnassa, jossa kenenkään ei tarvitse suunnitella elämäänsä tai tekemisiään. Yhteiskunta järjestää asukkailleen sopivat annokset ruokaa, kunkin kyvyille sopivaa työtä ja jopa kaikkein sopivimman puolison. Yhteiskunnassa kaikki ihmiset kuolevat 80-vuotiaina, mutta kenenkään ei tarvitse kohdata elinaikanaan väkivaltaa tai rikoksia. Jos Yhteiskunnan asukas tekee pienenkin virheen tai isomman rikkomuksen, häntä rangaistaan. Niin kauan kuin kukaan ei pistä vastaan, kaikki toimii.

Cassia täyttää 17 vuotta, ja edessä on parijuhla. Yhteiskunta on löytänyt hänelle täydellisen puolison. Cassia valmistautuu näkemään tulevan puolisonsa kasvot kuvaruudulta, mutta yllätys on suuri. Yleensä puolisot tulevat muista provinsseista, mutta Cassian puolisoksi on valikoitunut tuttu Xander, hänen hyvä ystävänsä. Kun Cassia kotona katsoo mikrokorttia, jonne on tallennettu hänen puolisonsa tietoja, ilmestyvät ruudulle kuitenkin hetkeksi aikaa aivan toisen pojan kasvot. Kuvassa on Ky, poika, jonka Cassia tuntee myöskin. Adoptoitu poika, jonka omat vanhemmat ovat kuolleet nuorina, mikä on Yhteiskunnassa harvinaista. Viranomaiset vakuuttavat, että kyseessä on virhe, sillä Ky ei ole parivarannossa. Cassia alkaakin kyseenalaistaa Yhteiskunnan toimintaa. Mikseivät ihmiset saa tehdä omia valintoja? Miksi Yhteiskunnassa on jäljellä vain 100 tarinaa, 100 runoa ja 100 musiikkikappaletta? Miksi juosta saa vain dataradalla? Miksi kukaan ei saa omistaa omia esineitä?

Condien kirja aloittaa tulevaisuuteen sijoittuvan trilogian, jonka elementteinä ovat kirjoittamisen ja sanojen tärkeys sekä ihmisluonto.

(Päivi / Sivupiiri)

- - -

Tarkoitettu sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, uuteen uljaaseen Yhteiskuntaan. Päähenkilö on miltei 17-vuotias Cassia-tyttö. Maailma, jossa hän elää, on täydellisen säännelty ja elämä siellä ennalta suunniteltu. Kaikki pukeutuvat samalla tavalla ja syövät samaa ruokaa, jonka Yhteiskunta lähettää heille valmiina. Kansalaiset tekevät mitä käsketään ja menevät minne määrätään. Jopa vapaa-aika on tarkasti ohjattua.

Kun Cassia täyttää 17, hänelle esitellään hänen tuleva kumppaninsa. Parit ovat yleensä toisilleen ennalta tuntemattomia, Yhteiskunnan valitsemia optimaalisesti yhteen sopivia henkilöitä. Cassialle valittu kumppani on kuitenkin yllättäen hänen paras ystävänsä Xander. Mutta kun Cassia myöhemmin tutkii tarkemmin Xanderin tietoja saamaltaan levykkeeltä, ruudulle ilmestyvät toisen pojan kasvot. Poika on Ky, 'poikkeama', yksilö joka saa kyllä elää Yhteiskunnassa, mutta ei koskaan mennä naimisiin tai saada lapsia.

Kyn kasvot nähtyään Cassian mieli täyttyy kysymyksillä. Entisen mallikansalaisen sokea usko Yhteiskuntaan alkaa murtua. Kuka on hänelle optimaalisin kumppani? Kenen kanssa Yhteiskunta haluaa hänen menevän naimisiin? Ja onko sillä edes väliä? Sillä ehkä lopulta tärkeintä onkin, kenen kanssa Cassia itse haluaa olla.

(Tammi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

326

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

349

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä