Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sinisiin ilmoihin

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kun Ida oli saapunut saareen ensimmäisen kerran, hän olisi kääntynyt takaisin, jos olisi voinut. Suursaari tekee parhaansa taivuttaakseen Idan ihmiseksi, ja niin hän aloittaa saarella uuden elämän kasvattityttönsä Sannin kanssa ja hautaa salaisuutensa rantahiekkaan.

Samaisella saarella, Idan täysihoidossa, elelee värikäs joukko ihmisiä. Heillä kaikilla on suunnitelmia, jotka odottavat toteutumistaan. Jotkut vieraista eivät pääse pois saaresta, vaikka haluaisivat.

Idalle ja hänen lähipiirilleen saari on sitä mitä siitä sanotaan: Suomenlahden jylhä yksinäinen. Saari on paikka jonne tuleminen ja josta lähteminen merkitsee enemmän kuin siirtymistä paikasta toiseen. Saari on asukkaiden arki, matkailijoiden elämys ja hyvä liiketoimi paikka jossa aarre odottaa ottajaansa.

Sinisiin ilmoihin kertoo omintakeisen ja tiheätunnelmaisen tarinan Idasta ja hänen askelkuvioihinsa kietoutuvista ihmisistä, heidän kohtaloistaan kesällä 1939, josta tulee poikkeuksellisen lämmin ja kaunis.
(Tammi)
Suursaaren kesä vuonna 1939 on alkukesän viileyden jälkeen lämmin ja kaunis. Idan pitämässä täysihoitolassa asuu taiteilija Kalle Ahma ja rouva Muusa, joka kaikin tavoin haluaa salata nimensä. Muualta tullut entinen sairaanhoitaja Ida ei suvaitse teini-ikäisen tyttärensä Sannin kaipuuta Kotkaan ja pois saarelta. Idalla on Sannin varalle toisia suunnitelmia, joista hän on jo sopinut kaupan vesikammoisen Vilin kanssa.

Mutta Idakin kaipaa. Hän kaipaa kahta kesämiestään, talonsa omistajaa geologi Andersia ja suuria sähkösuunnitelmia rakentavaa Erik Granforsia. Idalla on myös salaisuutensa, menneisyyteen ja tähän kuumaan, sodanuhkan värittämään kesään liittyvät.

Sinisiin ilmoihin on moniäänisyydessään vahva ja elämänmakuinen romaani Suursaarella asuvista ja siellä vierailevista ihmisistä. Yksi romaanin päähenkilöistä onkin itse Suursaari, jonka romaanin ihmiset kokevat eri tavoin. Saari on turva tai vankila, mahdollisen rikkauden lähde sähkön tai kätketyn aarteen kautta. Saari on vankka ja pysyvä eikä kukaan halua uskoa sotaan eikä läheisen rajan takana olevien neuvostoliittolaisten uhkaan. Mutta syksyn tullen asiat muuttuvat ja äkkiä kaikki on toisin.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Yö oli levoton, silti valoisa läpi kuuman unen, joka vihdoin aamupuolella toi helpotuksen. Kun Vili heräsi, oli vielä viileää. Tähän aikaan vuodesta meri pitää kylmän. Mutta kun päästään iltaan, päivän aikana metsään kerääntynyt lämpö laskeutuu rinteiltä kyliin. Meren vierellä kylmä ja lämmin ovat eri asioita kuin huoneissa, joissa pakkasaamuina tekee mieli nousta kattoon kävelemään.
Venekuntia tuli verkoilta ja alkoi kalojen perkuutyö. Vili nousi pyörän päälle, vanhaan rämään, joka joutaa pian putkan taakse, ja ajoi kovalla vauhdilla Suurkylään. Sääsket leijuivat pilvinä tien päällä.
Ootte tulleet sikiämään minun soille, Vili huuteli ja kaiku vastasi omilta rinteiltä, perintömailta.
Niin alkoi kesäpäivänseisaus ja Vilin syntymäpäivä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

254

Kustantaja

Kieli