Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nälkäpeli

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Tosi tv-ohjelma, jossa jokainen taistelee voitosta kuolemaan asti. Kirjaimellisesti.

Suzanne Collinsin Nälkäpeli taitaa olla yksi kohutuimmista kirjoista pitkään aikaan. Sen sijoittaminen kirjastossa on ongelmallista, eikä sisältökään päästä lukijaa helpolla.

Fantasia/scifiin viittaa kirjan tapahtumaympäristö: tulevaisuuden Yhdysvallat, joka on tuhoutunut lähes täydellisesti. Jäljelle on jäänyt sektoreihin jaettu tiukan totalitaristinen yhteiskunta, jonka eriarvoisuus on tyrmistyttävää. Ensimmäisten sektorien kansalaiset rypevät yltäkylläisyydessä, kun viimeisten asukkaat taistelevat ruuanmuruista keskenään.

Jotta asukkaat eivät unohtaisi, kuka voitti sodan ja kuka heitä hallitsee, järjestetään vuosittain Nälkäpeli. Jokaiselta sektorilta arvotaan yksi nuori mies ja nainen edustamaan asuinpaikkaansa. Kun arpa osuu Katnissin, perheensä elättäjän ja salametsästäjätytön pikkusiskoon, ei Katniss epäröi hetkeäkään. Hän ilmoittautuu vapaaehtoiseksi ja ottaa sisarensa lähes varman kuolemantuomion kantaakseen.

Nälkäpeli on samalla reality tv-show, jota kaikkien kansalaisten on pakko katsoa. Osallistujat viedään tuntemattomaan ympäristöön, jätetään luonnonvoimien ja toistensa armoille, pakotetaan taistelemaan keskenään. Jos kiinnostavia tapahtumia ei ole katsojien mielestä tarpeeksi, järjestetään vaikkapa joukkotaistelu tai jättimäinen tulipalo.

Voittaja on se, joka on viimeksi hengissä. Jokainen joutuu tappamaan tai kohtaamaan oman kuolemansa.

Kauhuefektejä löytyy muutamia, mutta lähinnä kauhu on realistista ja psykologista. Äärirajoilleen viedyt lapset ovat valmiita tekemään mitä tahansa selviytyäkseen.

Katniss elää peliä tässä hetkessä, muistelee perhettään ja menneisyyttään, yrittää selvitellä vaikeita lojaliteetti-ongelmia, kapinoi valtiota vastaan ja taistelee säilyttääkseen edes osan ihmisyydestään. Nälkäpelissä ei ole lopulta ole voittajia.

Hyytävä dystopia sekä tulevaisuuden maailmasta että omasta mediaympäristöstämme.

(Gerttu / Sivupiiri)

- - -

Takakansiteksti:
Luonnonkatastrofit, kuivuus, myrskyt, tulipalot ja tulvat nielivät suuren osan Pohjois-Amerikasta. Loput hävitti jäljelle jääneestä ruoasta käyty sota. Raunioista syntyi Panem. Sen kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta hävisivät taistelun. Rangaistukseksi kehitettiin nälkäpeli. Pelin säännöt ovat yksinkertaiset. Jokaisen sektorin on arvottava yksi poika ja tyttö osallistumaan kisaan. Nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnonalueelle, jossa heidän on tapettava toisensa. Viimeinen hengissä selviytyjä on voittaja. Nälkäpeli on vuotuinen tapahtuma ja koko maassa näytettävä tosi-TV-ohjelma. Trilogian ensimmäisessä osassa 10-vuotiaan Katnissin kyvyt joutuvat koetukselle, kun hän ilmoittautuu peliin vapaaehtoiseksi pelastaakseen pikkusiskonsa, jonka epäonneksi arpa lankeaa... Suzanne Collins kertoo Theseuksen tarun ja gladiaattorielokuvien inspiroineen häntä omalaatuisen yhteiskunnan luomisessa. Nälkäpeli on hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa.

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

335

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

303

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Osana julkaisua

Kieli

Kääntäjä

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Kieli

Kääntäjä

Osana julkaisua