Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jumalan kaupunki

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Jumalan kaupunki’ on favela läntisessä Riossa. Se syntyi kun kaupunki tarvitsi paikan, johon sijoittaa vuoden 1966 suurtulvassa kodittomiksi jääneet asukkaat. Sinne houkuteltiin asukkaita myös muilta lähellä keskustaa sijaitsevilta asuinalueilta, jotta saataisiin lisää tonttimaata rikkaille. Tämä on Jumalan kaupungissa nuoruutensa viettäneen Paulo Linsin romaanin yhteiskunnallinen tausta. Kirjailija kuvaa favelan nuoria, heidän haaveitaan ja haaveiden tukahtumista rikollisuuteen ja väkivaltaan.

Kun korruptoituneesta poliisista ei ole pitämään järjestystä, vahvimman laki määrää. Pojat yrittävät selviytyä parhaaksi katsomallaan tavalla, kuka pakenemalla kaupungista, kuka kääntymällä uskoon. Mutta harva heistä näkee 25-vuotispäiväänsä. Hornanhenki, Varpunen, Sähikäinen, Pikku Zé ja Komee Zé; kaikilla heillä on kohtalonsa, lähes poikkeuksetta surullinen. Sähikäinen vaalii unelmaansa valokuvaajan ammatista, Pikku Zéstä tulee huumeliigan pelätty johtaja. Lopulta käydään täysimittaista jengisotaa; kaikki on pelissä taistelussa, jonka voittajasta tulee favelan hallitsija. Mutta sekään voitto ei ole lopullinen, kun alamaiset kieltävät kuninkaansa ja kaappaavat vallan.

Jumalan kaupunki kuvaa postikortinkauniin Rio de Janeiron nurjaa puolta: köyhyyttä ja väkivaltaa. Lins välttää romantisoimasta perin juurin tuntemaansa todellisuutta. Silti Jumalan kaupunki on merkillisellä tavalla kaunis romaani; kirjailija ymmärtää luomiaan hahmoja ja kuvaa heitä rikkaan ilmaisuvoimaisesti. Tarja Härkönen on suomentanut tämän monille mahdottoman käännettävän esimerkillisesti.

(Aviador)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

491

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä