Docventures 2018, viikko 4: vallan väärinkäyttö

Kirjahylly

4 kirjaa

2.10.2018
|Kaikki kirjahyllyt

Kirjasampo ja Helmet-kirjasto julkaisevat taas kirjavinkkejä Docventures-dokumenttien aiheista. Hyllyssä ovat kauden neljännen jakson kaunokirjallisuusvinkit. Katso kaikki jakson kirjavinkit: Docventures 2018 -kirjavinkit, viikko 4

James Ellroy: Musta Dahlia (Like 1996, suom. Jukka Ahokas)

Tekijänsä läpimurtoteokseksi kohonnut dekkari punoo tosielämän murhatapauksen ympärille moninaisen vyyhdin. Los Angelesissa vuonna 1947 löytyy tyhjältä tontilta nuoren naisen ruumis. Murhaa tutkiville poliiseille tapauksesta tulee pakkomielle, joka vie heidät psyyken pimeämmille puolille. Esiin nousee myös poliisien korruptoituneisuus.

Paulo Lins: Jumalan kaupunki (Aviador 2016, suom. Tarja Härkönen)

Rio de Janeiron nurjalla puolella sijaitsee "Jumalan kaupungiksi" kutsuttu alue, favela, jossa nuorten ihmisten haaveet tukahtuvat. Korruptoitunut poliisi ei pysty pitämään yllä järjestystä, joten rikollisuus ja väkivalta hallitsevat vahvemman lailla. Tapahtumat kärjistyvät lopulta jengisodaksi, jonka voittajasta tulee favelan uusi hallitsija. Vai tuleeko?

George Orwell: Eläinten vallankumous (WSOY 1969, suom. Panu Pekkanen)

"Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset." Sitaatistaan laajalti tunnettu George Orwellin klassikko ei kaipaa paljoa esittelyjä, mutta kerrottakoon, että Orwell tarkastelee teoksessa eläinsadun keinoin vallan väärinkäyttöä. Maatilalla tapahtuneen vallankumouksen jälkeen siat nousevat älykkäimpinä "tasa-arvoisimmiksi" ja valtaan.

Angie Thomas: Viha jonka kylvät (Otava 2017, suom. Kaijamari Sivill)

16-vuotiaan Starrin ystävä ammutaan heidän tultuaan ensin poliisin pysäyttämiksi. Jo lapsena Starrille on opetettu, miten kuuluu toimia poliiseja kohdatessa. Kotikaupunginosan mustien yhteisö kuohuu, väkivaltaan ja rasismiin on kyllästytty. Kuka saa oikeutta? Viha jonka kylvät on inspiroitunut tapahtumista, joiden myötä Yhdysvalloissa syntyi Black Lives Matter -liike.