Jamie

Sidospårets Tips
29.4.2024

Information om verket: Jamie

Fler tips

Jamie är en ickebinär skolelev som går i fyran. Ickebinär betyder att Jamie varken ser sig som pojke eller flicka. Hen tycker inte om att behöva välja mellan herr- och damtoaletter i t.ex. köpcentret. Eller att affärerna har pojk- och flickavdelningar. Varför inte bara ha alla byxor på ett ställe, oavsett vem som är målgruppen, och alla tröjor på ett annat ställe? Varför hör rosa till flickor och blått till pojkar? 

Daisy och Ash är Jamies bästa vänner. De går tillsammans i en skola där både pojkar och flickor går. Men på fyran tvingas Jamie fatta ett svårt beslut. Det här är deras sista år tillsammans. På femman skiljs eleverna, Daisy ska till en flickskola, medan Ash ska till en skola för killar. Men vart ska Jamie? Hen som varken känner sig som pojke eller flicka? Ska hen följa med Daisy eller Ash? Varför tänker inte lärarna och beslutsfattarna på ickebinära barn? 

Daisy, Ash och Jamie bestämmer sig för att få folk att diskutera det här med könsroller, försöka få dem att förstå att det finns många ickebinära i samhället. De har till och med en egen flagga! Barnen beställer hem en ickebinär flagga (med ränder i gult, vitt, lila och svart). De tar sig till kommunhuset för att fråga om de kan hissa den ickebinära flaggan på kommunhusets tak där flaggstänger finns. Kommunhuset brukar hissa den regnbågsfärgade flaggan under Pride, så varför inte den ickebinära också under deras egna dag? Men barnen känner sig inte hörda i kommunhuset. De verkar inte bry sig om ännu en flagga som ska hissas.

Jamie blir arg över att inte bli hörd och förstådd. Hen, Daisy och Ash bestämmer sig för att protestera! De ska själva ta sig upp på kommunhusets tak och hissa den ickebinära flaggan! Vad kan gå fel? Mycket, visar det sig. Visst, en del människor står nedanför och hurrar och en del har egna flaggor som de viftar med. Men snart kommer både brandbilen och polisen! Och kommunen är inte särskilt glada över protesten som utlöser ett alarm inne i kommunhuset. 

Bokens händelser varvas med korta faktasidor där t.ex. ord förklaras. Vad betyder HBTQ och cis? Vad står färgerna för i flaggan? Det är lätt att förstå de olika uttrycken och orden även om man inte kan något om ämnet före man läser boken. Det är en bra bok som L. D. Lapinski har skrivit. Lapinski har tidigare skrivit bokserien Resebyrån Främmande världar. Boken har drygt 180 sidor och vänder sig till 9-12 åringar. Jag har läst boken som e-bok.