Docventures 2015 kirjavinkit, viikko 4: The Forecaster

Teema
2.9.2015

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Docventuresin kolmannen tuotantokauden tunnuslause on Tutki enemmän, luule vähemmän! Kirjasampo ja HelMet-kirjasto suosittelevat dokumenttien aiheisiin liittyvää kirjallisuutta, ja joka viikko esiin nostetaan kyseisellä viikolla esitettävään dokumenttiin liittyvä vinkkilista.

Kaunokirjallisuuden tekijät ja teokset on linkitetty Kirjasammon tietoihin, tietokirjat puolestaan Finna-palveluun.

Lue enemmän!

 

Viikko 4: The Forecaster / talous

 

Kaunokirjallisuus

 

Pavel AstahovValtaajat (2013), alkuteos Rejder (2007)

Venäjän ärhäkkänä lapsiasiamiehenä tunnettu Astahov on kotimaassaan suosittu rikoskirjailija. Juristin taustansa sekä läheisten Kreml-suhteidensa ansiosta hänellä on tarkka näköalapaikka siihen, mitä Venäjällä on meneillään: kritiikki valtakoneistoa kohtaan on jopa yllättävän kovaa siihen nähden, että tekijä itsekin on virkansa johdosta osa sitä. Nyky-Venäjällä yritysten omistajuudesta käydään kovaa kamppailua ja kaikenlaista keinottelua käydään: lahjontaa, murhayrityksiä, väärentämistä ja lopulta kokonaisten yrityksien valtaamista.

 

E. L. DoctorowKuikkajärvi (1982), alkuteos Loon Lake (1980)

Heinäkuussa kuollut merkittävä amerikkalaiskirjailija pureutui teoksissaan moniin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Kuikkajärvi käsittelee 1930-luvun lamaa ja sen unelmia rikastumisesta, vallasta ja maineesta. Työläisen poika Joe käy läpi monenlaisia vaiheita rahamaailman koukeroissa. Hänen seikkailunsa sisältävät mm. karkaamisen pomon rakastajattaren kanssa ja ammattiyhdistysliikkeen välienselvittelyihin sotkeutumisen, joten tapahtumia riittää ja kaikkea sävyttää musta huumori.

 

Jan GuillouVarkaiden markkinat (2005), alkuteos Tjuvarnas Marknad (2004)

Guillou tunnetaan erityisesti omaelämäkerrallisesta Pahuus-romaanistaan ja siinä esiintynyt alter ego Erik Ponti on mukana myös Varkaiden markkinoissa. Tukholmalaisten ökyrikkaiden koteihin tehdään murtoaalto, jota alkaa selvittää ylikomisario Ewa Johnsén. Samanaikaisesti vakuutusyhtiön toimitusjohtaja pitää palavereja suljettujen ovien takana ja luulee asemansa riittävän koskemattomuuteen. Vetävässä tarinassa ruotsalaista rahaeliittiä kritisoidaan avoimesti.

 

Eeva JoenpeltoLohja-sarja: Vetää kaikista ovista, Kuin kekäle kädessä, Sataa suolaista vettä, Eteisiin ja kynnyksille (1974–1980)

Joenpellon neliosainen sarja kuvaa Lohjan teollistumisen aikakautta 1920- ja 1930-luvuilla. Sarjan alussa ihmisillä on erilaisia tulevaisuudenodotuksia ja vuoden 1918 tapahtumat painavat vielä tuoreina kansan mielessä. Kieltolain aikaakin eletään. Elintaso alkaa kuitenkin nousta ja poliittisia heräämisiä koetaan, mutta kenelle omaisuutta lopulta kertyy? Keinottelu ja vallanhalu lisääntyvät, kuiluja syntyy niin sukupolvien kuin yhteiskunnassa eri asemassa olevien välille. Lopulta tulee kuitenkin lama, joka vaikuttaa kaikkiin paikkakunnalla.

 

Tietokirjallisuus

 

Sixten Korkman: Talous ja utopia: talouspolitiikan mahdollisuudet ja rajat (2012)

Taloustieteen gurun, professori Sixten Korkmanin selkeä tietopaketti kansantalouden ja talouspolitiikan perusasioista.

 

Markku Kuisma & Teemu Keskisarja: Erehtymättömät: tarina suuresta pankkisodasta ja liikepankeista Suomen kohtaloissa 1862–2012 (2012)

Suomen talouselämää nälkävuosista EU-aikaan. Suomi sai ensimmäisen liikepankkinsa ennen kuin sillä oli omaa rahaa tai edes viljaa ruokkia kerjäläisensä. Kiihkeät nousukaudet ja musertavat lamat vuorottelivat. Teos perustuu osin salaisiin dokumentteihin ja haastatteluihin.

 

Daniel Kahneman: Ajattelu, nopeasti ja hitaasti (2012)

Daniel Kahneman on saanut taloustieteen Nobel-palkinnon käyttäytymistaloustieteen syntyyn johtavasta työstään. Hänen työnsä kokeellisen psykologian alalla on haastanut arvioinnin ja päätöksenteon rationaalisen mallin. Hänen tutkimuksillaan on ollut laaja vaikutus näillä aloilla tehtäviä päätöksiä koskeviin käsityksiin.

 

Michael Lewis: Flash boys: kapina Wall Streetillä (2015)

Hätkähdyttävä kuvaus arvopaperikaupan huipputeknisestä nykytodellisuudesta, jossa nopeat syövät hitaat ja miljoonavoitot ratkaistaan millisekunneissa. Michael Lewis on kirjailija ja taloustoimittaja. Hän on kirjoittanut mm. menestysteokset Valehtelijan pokeri, Moneyball, The Blind Side, The Big Short ja Sinne ja takaisin.

 

Nassim Nicholas Taleb: Musta joutsen: erittäin epätodennäköisen vaikutus (2010)

Musta joutsen on erittäin epätodennäköinen tapahtuma, jolla on kolme luonteenomaista piirrettä: se ei ole ennustettava, sillä on valtava vaikutus ja osaamme kehitellä selityksen, jonka ansiosta se vaikuttaa vähemmän satunnaiselta ja ennustettavammalta kuin olikaan. Googlen hämmästyttävä menestys oli Musta joutsen, samoin syyskuun 9. päivän terrori-isku. Matemaatikko ja optiomeklari Taleb on pitkään tutkinut, miksi hämäämme itsemme ajattelemaan, että tiedämme enemmän kuin oikeastaan tiedämmekään.

 

Björn Wahlroos: Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta (2015)

Wahlroosin kriittisessä tarkastelussa on kymmenen suosittua talousajatusta, joita vapaan markkinatalouden arvostelijat kannattavat. Hän nostaa tikun nokkaan keskeisiä taloudellisia ajattelijoita John Maynard Keynesistä “pop-ekonomisti” Thomas Pikettyyn.

 

Timo Harakka: Suuri kiristys – tie ulos eurokriisistä (2014)

Harakka moittii suomalaista yhteiskuntaa monipuolisen keskustelun puutteesta ja yrittää etsiä vastauksia kysymyksiin Euroopan taantumasta.

 

Charles Ferguson: Rosvojen valtio: yritysten rikolliset, poliittinen korruptio ja Yhdysvaltain kaappaaminen (2012)

Fergusonin mukaan sekä varallisuus että valta on Yhdysvalloissa luisunut eliitille, jonka menestys perustuu rahoitusalan korruptioon ja suunnitelmalliseen petokseen. Hän havainnollistaa väitettään lukuisin esimerkein ja varoittaa saman kehityksen uhkaavan koko maailman taloutta.

 

Jaakko Hämeen-Anttila, Kimmo Katajala, Ari H. Sihvola, Ilari Hetemäki: Kaikki syntyy kriisistä (2013)

Tutkijoiden monipuolinen katsaus kriisien olemukseen, myös kriisi-sanan myönteistä muutosta tarkoittavaan puoleen.

 

Heli Korkka: Liiketoimintarikoksen tuottaman hyödyn mittaaminen. Väitös. (2015)

Tapio Kuosma: Veroparatiisit: saalistajaeliittien turvapaikat (2014)

Lakimies ja kirjailija esittelee veroparatiisi-ilmiön.

 

Mikko Lehtonen, Katja Valaskivi, Hanna Kuusela: Tehtävä kulttuurille: talouden ja kulttuurin muuttuvat suhteet (2014)

Talouden ja kulttuurin välisestä ristivedosta ja hyötysuhteista, esimerkkinä muun muassa Guggenheim-hanke.

 

Christian Marazzi: Finanssikapitalismin väkivalta (2015)

Syvällinen katsaus kapitalismin kriisiin korostaa talouden finanssivetoistumisesta aiheutuvia rakenteellisia syitä. Marazzi esittää mielenkiintoisen näkemyksen siitä, miten kriisistä selviäminen edellyttää radikaaleja muutoksia työn, kuluttamisen ja tulonjaon muotoihin.

 

Stephen Platt: Criminal capital: how the finance industry facilitates crime (Palgrave Macmillan 2015)

Platt on yksi maailman johtavista rahoitusmaailman rikoksiin keskittyneistä asiantuntijoista. Tässä teoksessa hän paljastaa, miten kansainvälinen rahoitusjärjestelmä mahdollistaa rahanpesun ja tällä tavoin tukee järjestäynyttä rikollisuutta.

 

Vesa Puttonen: Velka tikittää: hyödy siitä (2012)

Rahoituksen professori antaa sijoitusohjeita kriisiaikoihin.

 

John Quiggin: Zombitalous (2014)

Taloustieteen professorin suorasanainen kritiikki pureutuu siihen, miten kansantaloustieteen sisällä jo kertaalleen hylättyjä oppeja käytetään perustelemaan talouspoliittisia päätöksiä. Quiggin suomii erityisesti EU:ssa toteutettua budjettikuria, joka hänen mukaansa johtaa vain nykyistä suurempiin ongelmiin.

 

Yanis Varoufakis: Maailmantalouden Minotauros (2014)

Kriittinen näkemys globaalista talouskriisistä, sisältää yleistajuisen selvityksen keskuspankkien toimintaperiaatteista. Kreikan talousministerinäkin tunnetuksi tullut taloustieteilijä syyttää kriisistä amerikkalaisen rahoitussektorin yliotetta maailmantaloudessa.

 

Matti Ylönen: Velkatohtorit: kuinka Eurooppa unohti historian ja oppi rakastamaan talouskuria (2015)

Historiallinen katsaus talouskriiseistä ulottuu Kreikan nykytilanteeseen.

 

Slavoj Žižek: Trouble in paradise: from the end of history to the end of capitalism (2014)

Žižek on aikamme merkittävimpiä filosofeja. Globaalin kapitalismin kriisistä on hänen pohdintojensa perusteella vain yksi tie ulos: finanssivetoisen markkinatalouden hylkääminen.Suorastaan pakollista luettavaa heille, jotka ovat avoimia rohkeillekin irtiotoille nykyjärjestelmästä.

 

Kaunokirjavinkit: Kirjasampo.fi/Tuomas Aitonurmi
Tietokirjavinkit: HelMet-kirjastojen työryhmä

Kuva: Docventures