Vastarinnan erilaisia olomuotoja

Kirjahylly

10 kirjaa

3.3.2022
|Kaikki kirjahyllyt

Moni asia voi saada ihmisen osoittamaan mieltään, astumaan ulos kadulle protestoimaan. Yhteiskuntakehityksen vastustus voi tapahtua yhtä hyvin näkymättömämmin: vastarinnan tukemisena tai keskusteluina lähipiirissä. Näissä kirjoissa puolustetaan rauhaa, vapautta ja ympäristöä eri tavoin, äänekkäästä vähäeleiseen.

Doris Lessing: Myrskyn varjossa
Martha avioliitto on purkautunut ja hän on luopunut lapsestaan. Martha toimii kuitenkin uutterasti kommunistiryhmässä, jonka tavoitteena on demokratia ja tasa-arvo eri rotujen, eri sukupuolten kesken.

Ngugi Wa Thiong'o: Variksen Velho
Variksen velho sijoittuu fiktiiviseen Aburirian valtioon, jossa nuoret rakastavaiset Nyawira ja Kamiti taistelevat maan korruptoitunutta hallintoa vastaan.

Natalia Ginzburg: Kieli jota puhuimme
Juutalaisen isän ja katolilaisen äidin lapset kasvavat aikuisiksi Italian ajautuessa kohti fasistista yhteiskuntaa ja toista maailmansotaa. Perheen asema on vaikea – he ovat jyrkkiä fasismin vastustajia.

Nathan Hill: Nix
Huumorilla ja lempeydellä sävytetty kertomus, joka sijoittuu totuudenjälkeiseen aikaan. Lukija päätyy Norjaan jota ei enää ole, Chicagon 1960-luvun mielenosoituksiin ja nykypäivän New Yorkiin ja näyttää samalla, mikä merkitys alkuperällä on.

Ian McEwan: Lauantai
Yllättävät sattumukset horjuttavat Henry Perownen mukavaa elämää Lontoossa. Irakin sodan vastainen mielenosoitus ohjaa päivän kiertotielle ja eriarvoisuus ja politiikka tunkeutuvat myös Perownen keskiluokkaiseen kotiin.

Aris Fioretos: Mary
Mary on 23­vuotias arkkitehtuurin opiskelija sotilasjuntan johtamassa eteläeurooppalaisessa maassa. Hänen poliittisesti aktiivinen poikaystävä Dimos, suunnittelee sotilasdiktatuurin vastaisia toimia. Eräänä yönä Mary etsii Dimosta mielenosoituksesta kertoakseen olevansa raskaana, mutta hänet pidätetäänkin valtionvastaisesta toiminnasta.

Mohammed Umar: Amina
Toiveikas tarina nigerialaisten naisten seurapiireistä, joissa yllättäen alkaa kyteä poliittista vastarintaa ja muutosvoimaa.

Şebnem İşigüzel: Tyttö puussa
Tyttö puussa kertoo vihaisen nuoren suulla maailmasta, jossa sukupolvien vääryydet kasaantuvat edelleen naisten harteille ja jossa poliittinen hulluus ajaa epätoivoisiin tekoihin. Kekseliäs tarina käy läpi Turkin historian pysäyttäviä vaiheita nykynäkökulmasta.

Richard Powers: Ikipuut
Yhdeksässä toisiinsa nivoutuvassa tarinassa tasapainotellaan elämäntapamme hinnan kanssa. Yhdessä tarinoista viisi ystävää yrittää keinoja kaihtamatta pelastaa Yhdysvaltojen luoteisosien viimeiset koskemattomat metsät.

Emma Puikkonen: Musta peili
Musta peili on maagisen kaunis romaani maailmasta, jota öljy pyörittää. Vuonna 2028 Astrid Fuglesang nousee viimein öljynporauslautalle ja tekee oman ratkaisunsa.