Runoja juurista (Runokuu 2018)

Kirjahylly

12 kirjaa

13.8.2018
|Kaikki kirjahyllyt

Nuoren Voiman Liiton järjestämän Runokuu-kirjallisuusfestivaalin teemana on tänä vuonna "juuret". Festivaali järjestetään 20.26.8. Helsingissä. Ympäri kaupunkia levittäytyvän Runokuun tapahtumat tarjoavat kirjallisia elämyksiä laidasta laitaan.

Kirjasampo vinkkaa tämän vuoden Runokuun yhteydessä muutaman viime vuoden aikana ilmestyneitä kotimaisia runoteoksia, joissa juuret tulevat näkyviin eri tavoin. Kyse voi olla menneisyyden läpikäymisestä, lapsuuden tai vanhemmuuden käsittelystä, muistoista ja muistamisesta, kasvusta. Kannustamme taas nostamaan Runokuun aikana kirjastojen näyttelypöydille ympäri Suomen runokirjoja, ja teemaa voi näyttelyissä laajentaa vapaasti! Mitä sinulle tulee mieleen runoista ja juurista? Kuvia kirjavinkeistä kannattaa jakaa myös somekanavissa tunnisteella #runokuu. Lukekaa runoja ja kertokaa suosikeistanne muillekin!

Runokuu 2018 Kirjasammon kirjallisuustapahtumien kalenterissa: https://www.kirjasampo.fi/node/10690
Tapahtuman kotisivut: http://www.runokuu.fi/

 

Kirjavinkit:

Hannimari Heino: Syklejä : Herbaario (ntamo 2018)

"mitä kuvittelen autioksi kuvittelenko juurakkoa siemeniä että ei ole muuta"

Kaisa Ijäs: Aurinkokello (Teos 2018)

"kun mielen arkaainen kerros alkaa puhua / esiin nousee moniulotteisia tihentymiä / hämärän luottoluokituksen yhteydenpitoa / aistien ja ajattelun välissä / missä arkaainen kosiskelee katharsista"

Tom Kalima: Hetken lumo (Reuna 2018)

"Oikea aika alkaa, kun lapsi syntyy. / Silloin pitää satakielten laulaa äideille, / jotka synnyttävät, isille, isovanhemmille / ja kummeille, jotka ylpeinä janoavat, / ja antavat aikaa elämälle."

Sirpa Kyyrönen: Ilmajuuret (Otava 2016)

"Minä olen sinun äitisi, kirjoitan kämmenpesät ja pulleat / jalkapohjat minä suutelen ja puren poikki jänteet / idätän ja istutan sinut tukevasti maahan mereen ja ilmaan"

Tiina Lehikoinen: Multa (Poesia 2016)

"sipulin päälle tulee kaksi kertaa / sipulin korkeuden verran multaa, / ihmisen päälle multaa tulee vain metri / mutta ruumis katoaa kuoppaan / yhtä vääjäämättä kuin kevättähtien mukulat / loppukesästä, kasvattavat talvenajan kilpaa juuria"

V. S. Luoma-aho: Mantra (Poesia 2016)

"Jotta muistaisi tapahtumia ja pääsisi eroon niiden surusta. / Vuosirenkaat, pintaan nousevien hiusten medusakukka / hengittää, lapsiluola."

Maria Matinmikko: Värit (Siltala 2017)

"Jotkut kantavat mukanaan kansanmurhaa. Toiset kantavat mukanaan itsensämitätöimisjärjestelmää, jonka vanhemmat ovat huolellisesti istuttaneet aivojen automaattivaihteistoon."

Aura Nurmi: Villieläimiä (Kolera 2016)

"ja ne päiväkirjat, nousivat joka paikasta kuin korret / pyykkikasoista ja lavuaarin alta / kitkin rikkaruohoja minkä kerkesin / tutkin suihkukaivon"

Olli Sinivaara: Purkautuva satama (Teos 2018)

"kuin paksuja tukkeja, tienpieleen pinottuja virtoja, / polun viereen kerättyjä leiskuvia oksia, niitä ne ovat, / värit ja sanat, polkuja: uusi juuri juuren takana / miten se on uusi, onko uusi oikea sana kun polku"

Suvi Valli: Spiraali (Otava 2017)

"On hinku haalia lainehtivaa apilaa ja eräs elänyt kohta / kasvaa muistoksi. Eräs elävä nyt / kantaa toisten lapsuuksia, muinaista lantaa."

Kristiina Wallin: Valon paino (Tammi 2016)

"Täällä olen lapsi enemmän kuin muualla, siksi tarina ei ole pelkästään surullinen. Minussa on yhä joku kirkas kohta, keskeneräisyyden ulottuvuus."

Jere Vartiainen: Minuus / Miinus (Kolera 2018)

"Hylätty lapsiminä kokee usein olenko tämä todella minä / joka teki suonista hyppynaruja mutta ei hypi yli lyöntien / Tva tuo toistuvasti esille / mitä sinä teit ensin"