Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Finlandia-ehdokkaat 2015

Kirjahylly

6 kirjaa

Käyttäjän Tuomas Aitonurmi kuva
20.11.2015
|Kaikki kirjahyllyt

Hyllyssä ovat kuusi Finlandia-palkinnon ehdokasteosta vuonna 2015.

Omaa pohdintaa ehdokkaista:

Kuten monella muullakin, ensireaktioni ehdokaslistaan oli yllättynyt. Omista veikkauksistani vain yksi meni oikein, Laura Lindstedtin Oneiron. Selkeästi tänä vuonna painotus on ollut vahvassa ja huolitellussa kielessä: listalla on esimerkiksi kaksi romaanikirjailijaksi siirtynyttä tunnettua kirjallisuudentutkijaa. Ehdokkaat julkistettiin samaan aikaan toimituskuntamme kokouksen kanssa, ja oli hienoa päästä keskustelemaan ehdokkaista paikalle suoraan jakotilaisuudesta saapuneen toimituskunnan vierailevan jäsenen, WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlsonin kanssa. Totesimme, että yllättyneisyyden painottaminen Finlandia-uutisoinnissa on sinänsä hölmöä, että kyseessä ovat kolmen raatilaisen valinnat valtavasta kirjamassasta, joten erilaisia painotuksia pääsee syntymään helposti. Lisäksi on myös hyvä asia, että tällä kertaa ehdolle eivät nousseet ne kirjat, joiden ympärillä on ollut ennestään paljon näkyvyyttä, kuten positiivisia kritiikkejä mediassa, lukijoiden hehkutusta ja laajempaa keskustelua. Näin Finlandia nostaa tällä kertaa esille kirjoja suurimman hypen ulkopuolelta nimenomaan kirjallisten ansioiden vuoksi.

Tuomas Aitonurmi

Päivitys 18.11.: Voit äänestää itsellesi mieluista voittajaa Kirjasammon Varjo-Finlandiassa tästä: Tuleva Finlandia-voittaja 2015 on...