Katti Matikaisen kirjamylly 3. Kirja on muurinmurtaja

Kirjahylly

10 kirjaa

7.1.2016
|Kaikki kirjahyllyt

""Avoin kirja, avoin mieli!" haukahtaa Nakkirakki. Katti hoksaa, että prinsessojakin on monenlaisia, sellaisia, jotka eivät tahdo prinssejä ja sellaisia, jotka eivät tahdo kultaa. Lukeminen avartaa ajattelua!"

 

Jaksossa esitellään kirjat:

Lehtinen, Emilia: Prinsessa Wilhelmiina ja kohtalon lantti. Kuvitus Laura Valojärvi. WSOY 2012. 
Prinsessa Wilhelmiina ja kohtalon lantti on vauhdikas ja hulvaton tarina siitä, että aina ei tarvitse olla sellainen kuin toiset olettavat sinun olevan ja aina ei tarvitse tehdä niin kuin toiset tahtovat sinun tekevän. 

”...On pelkkää kuvitelmaa
että lohikäärme vankinaan 
pitää prinsessaa hienohelmaa.
Se on täyttä harhaa!
Pikemminkin prinsessat 
pitävät lohikäärmetarhaa!
 
Muistatko tarjujen prinsessan
jolla oli hurjan pitkä tukka?
Hän muka vankina tornissa kyhjötti
ja prinssiä odottaa nyhjötti
ihan kuin joku avuton rukka.
 
Sattuiko kellekään tulemaan mieleen
että tyttö voisi sitoa lettinsä
koska tahansa ikkunan pieleen 
ja ottaa esille kynsienhoitosettinsä?
Naks! Saksilla tilanteen ratkaista,
niskasta letin katkaista,
alas lettiä pitkin kavuta
ja antaa käärmeen lieskojen savuta.”

Taivassalo, Hannele Mikaela: Hämäräkirja. Kuvittaja Lena Fröländer-Ulf. Teos 2009
Yönmusta kuvitus kauniissa tarinassa. Pieni asuu linnassa, turvassa aarteiden ja valtavien omaisuuksien keskella. Ulkona on pelottavaa, muurit ovat paksut ja ketään ei päästetä sisälle. Pientä kuitenkin kiinnostaa, mitä ulkona tapahtuu öisin..

Sivupiirin suositukset muista teemaan sopivista kirjoista:

Aittokoski, Metsämarja: Lennä, Pikkuli lennä. Kuvittaja Elli Vuorinen. Aurinko 2011.
Kaunis tarina pienenpienestä Pikkuli-linnusta, joka ei mielestään osaa yhtään mitään. Eräänä päivänä Pikkuli tapaa Pöllön, joka toteaa Pikkulille että ”Aina voi oppia mitä vaan, kun oikein kovasti yrittää!” Kuinka käy, kun Pikkuli näkee rannalla hukkumaisillaan olevan Honkkelin, joka on sotkeutunut kaulastaan vesikasveihin?

Bagge, Tapani: Rohkea pikku auto. Kuvittaja Jusa Hämäläinen. Tammi 2013.
Iso Jokke kiusaa pientä Mertsiä, joka ei halua enää mennä edes pihalle leikkimään. Onneksi eräänä päivänä Mertsi tutustuu Iisa-nimiseen pikkuautoon. Yhdessä on helpompaa!

Hytönen, Ville: Hipinäaasi apinahiisi. Kuvittaja Matti Pikkujämsä. Tammi 2013. 
Kun pieni keuhkorikkoinen aasi sanoo jotain, kuuluu "hiih, hiih", ja kun suuri ja kömpelö apina kävelee, kuuluu "hsshh, hsshh". Joskus käy niin kurjasti, että toiset nauravat toisten kummallisuuksille, ja niin metsän eläimet tekevät. "Hipinäaasi apinahiisi!" ne nimittelevät onnetonta aasia ja surkeaa apinaa, jotka tuntevat olonsa aina vaan yksinäisemmäksi. Mutta kaikki muuttuu kun eräänä päivänä aasi ja apina kohtaavat. 

Kanto, Anneli: Paavo Virtanen ja tyttöjen tavarat. Kuvittaja Noora Katto. Karisto 2011.
Paavolla on dinosauruksia ja poikien sinisiä, vihreitä ja mustia vaatteita. Eräänä päivänä Paavon siskojen huoneen ovi on raollaan ja vaikka poikia on tiukasti kielletty menemästä sinne, ei Paavo voi vastustaa kiusausta kurkistaa tyttöjen maailmaan. Ja voi kuinka ihana maailma sieltä löytyykään tuoksuineen, kauniine vaatteineen ja leluineen!

Lemmetty, Leevi: Isän poika. Kuvittaja Jukka Lemmetty. Lasten keskus 2010. 
Isähiiri on entinen nyrkkeilysankari ja niin kovasti toivoisi myös poikansa nyrkkeilykehään nousevan. Mutta Hiiripoika ei nyrkkeilystä piittaa, vaan nauttii baletin tanssimisesta. Voi millainen debyyttitanssi Hiiripojalle vielä tuleekaan!

Mörö, Mari: Markan possu. Kuvittaja Virpi Talvitie. Vakka & kansi 2011. 
Perheeseen halutaan lemmikki ja lemmikiksi ei kelpaakaan mikään tavanomainen karvaturri, niistä kaikista kun tuntuu löytyvän jotain vikaa. Eräänä päivänä isä huomaa lehdestä ilmoituksen, että tarjolla olisi possu, joka maksaakin vaan markan! Possu ei olekaan mikään ihan tavallinen possu, vaan se osaa lukea ja on muutenkin myyjien mukaan erityisen älykäs. Kuinka käykään kun isä kantaa sian säkissä kotisohvalle lemmikiksi?

Nummi, Markus: Hiiri joka päätti olla norsu. Kuvittaja Kati Kinnunen. Otava 2005.
Niilo on poikkeuksellisen pieni hiiri ja aivan lopen kyllästynyt olemaan sellainen. Toisaalla on Heidi, kömpelö ja suuri norsu, joka on lopen kyllästynyt olemaan sellainen. Heidi haluaa olla pieni ja siro, aivan kuin hiiri. Niinpä Niilo päättää olla norsu ja Heidi hiiri..

Surojegin, Nora: Pikkupöllö. Kuvittaja Pirkko-Liisa Surojegin. Minerva 2013. 
Pieni pöllö tahtoisi olla jotain muuta kuin pieni pöllö. Se yrittää olla valkoinen, pitkäkorvainen maapöllö ja suuri ruskea karvapöllö ja vieläpä hyppivä häntäpöllö, mutta mikään ei oikein tunnu omalta. Millainen pöllö pienestä pöllöstä oikein tuleekaan?

Sivupiirin vinkit: Katja Kyllönen