Millainen on hyvä naapuri?

Kirjahylly

9 kirjaa

19.5.2022
|Kaikki kirjahyllyt

Naapuruus kiehtoo niin kirjailijoita kuin mielikuvitusta. Mitä seinän takana tapahtuu? Onko mikään sitä miltä päällepäin näyttää? Kirjahyllyyn on koottu teoksia, joissa naapurit ovat muutakin kuin ohikulkevia tervehtijöitä.

Jeffrey Eugenides: Virgin Suicides
Virgin Suicides on unenomainen kertomus viidestä Lisbonin sisaruksesta, jotka kaikki tekevät vuorollaan itsemurhan. Michiganin esikaupunkiin 1970-luvun alussa naapuruston pojat lumoutuvat näistä vaaleista, kauniista tytöistä, jotka ovat melkein naisia.

Ali Smith: Oli kerran kello nolla
Illalliskutsut keskeytyvät, kun mies nousee pöydästä, lukitsee itsensä vierashuoneeseen eikä suostu tulemaan ulos. Tapausta kuvaavat vaihtuvat kertojat, joiden tarinoista rakentuu värikäs ihmiskohtaloiden kudelma. Kirjan kiistaton valopilkku on vauhdikas ja fiksu naapurintyttö Brooke. 

Eeva Louko: Onnellisten saari
Pitkään ulkomailla asunut kolmekymppinen Ronja palaa kotikulmilleen Lauttasaareen, kun hänen isänsä löytyy murhattuna Kasinonrannasta. Toimittajataustainen Ronja ryhtyy itse selvittämään etäiseksi jääneen isänsä taustoja, ja samalla tiiviin naapuruston vaietut salaisuudet alkavat paljastua.

Keigo Higashino: Uskollinen naapuri
Murhamysteerillä, jossa syyllinen selviää ensimmäisessä luvussa on loppuratkaisu, jota kukaan ei ole arvannut.

Mattias Edvardsson: Hyvät naapurit
Micke ja Bianca muuttavat lapsineen idylliseen pikkukaupunkiin. Kun naapurin Jacquelinen ajama auto törmää Biancaan ja tämä kiidätetään sairaalaan, alkavat huhut vallata alaa: oliko kolari todella vahinko? Psykologinen jännäri kurkistaa naapurustoon, jossa kaikki tuntuvat tietävän toisistaan kaiken mutta jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää.

Laura, Andersson: Kuolema Kulosaaressa
Sotavuodet kotiapulaisena Yhdysvalloissa viettänyt Lili Loimola palaa Helsinkiin vuonna 1946. Kodinhoito saa jäädä, kun aikansa naisen roolia haastava Lili ryhtyy yksityisetsiväksi ratkoakseen tapauksia, jotka eivät arkaluontoisuutensa takia päädy poliisille. Ensimmäinen toimeksianto johdattaa äveriään kulosaarelaisen yrityssuvun syysjuhliin.

Herman, Koch: Naapuri
Herra M. on arvostettu ja kansainvälisesti menestynyt kirjailija, jonka ura on hiipumassa. Uudemmat romaanit eivät herätä samanlaista kiinnostusta kuin läpimurtoromaani, mysteeritarina historianopettaja Jan Landzaatista, joka katosi sen jälkeen, kun hänellä oli ollut lyhyt suhde oppilaansa kanssa. Nyt kirjailija M.:n ura ja samalla Landzaatin katoamismysteeri ovat kumpikin painumassa unohduksiin. Eivät kuitenkaan salaperäiseltä alakerran naapurilta, joka pitää M.:ää tarkasti silmällä. Mitä tekemistä naapurilla on katoamistapauksen kanssa?

Shari Lapena: Hyvä naapuri
Nuoren pariskunnan vauva katoaa jäljettömiin päivälliskutsujen aikana. Naapurit kutsuvat Annen ja Marcon päivälliselle, mutta lapsenvahti peruuttaa viime hetkellä. Marco kuitenkin suostuttelee Annen lähtemään, ja he käyvät puolen tunnin välein katsomassa kehdossa nukkuvaa vauvaansa. Kun he palaavat yöllä kotiin, kehto on tyhjä. Anne ja Marco soittavat poliisit paikalle, mutta joutuvatkin itse pääepäillyiksi. Kun tutkimukset etenevät, niin nuorenparin kuin heidän naapureidensa on vuorollaan paljastettava kaapeissaan lymyävät luurangot.

Emma Hooper: Etta ja Otto ja Russell ja James
Kanadalaisessa pikkukylässä asuvan Etan toteutumattomista haaveista suurin on nähdä meri. Niinpä hän, kahdeksankymmentäkaksivuotias, herää varhain eräänä aamuna ja lähtee kävelemään 3 200 kilometrin matkaa veden äärelle. Etan aviomies Otto odottaa kärsivällisesti kotona, seuranaan muistot. Heidän naapurinsa ja ystävänsä Russell muistaa myös, mutta eri tavoin - ja hän rakastaa Ettaa yhä yhtä paljon kuin yli 50 vuotta sitten, ennen kuin tämä meni naimisiin Oton kanssa.