Kaunokirjallisuutta epäonnistumisesta

Kirjahylly

8 kirjaa

28.4.2022
|Kaikki kirjahyllyt

Epäonnea vai saamattomuutta? Tavallista tunarointia, mokaamista tai elämän kokoisia virheitä ja erehdyksiä - kukapa ei olisi kokenut niitä jossain mittakaavassa. Näissä teoksissa epäonnistumiset ja virheet ovat osa henkilöiden tarinaa, eikä tuskaltakaan aina vältytä. Joillekin epäonnistuminen voi antaa mahdollisuuden suunnan tarkistamiseen. Toiset päättävät jatkaa samaan malliin.

Emma Jane Unsworth: Aikuiset
Kolmikymppinen Jenny McLaine menettää sekä poikaystävänsä että feministisen kolumninsa, koska ilman kuuluisaa valokuvaajamiestä feminismi ei kiinnosta lukijoita. Exän uusi tyttöystävä osoittautuu kaiken huipuksi Jennyn Instagram-pakkomielteeksi. Tragikoominen tarina digiajan ihmissuhdetraumoista.

John Williams: Stoner
William Stoner kasvaa maalaistalon poikana pääsee opiskelemaan ja löytää alan, joka kiehtoo häntä: englannin kielen ja kirjallisuuden. Stoner menestyy opinnoissaan, valmistuu ja saa opettajan viran yliopistolta. Hän menee naimisiin, saa lapsen ja opettaa vuosikymmenten ajan, mutta elämä tuottaa vain pettymyksiä.

Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
”Tiedän, että minun on tehtävä tälle kaikelle jotain ja vähän äkkiä. Mutta vielä hetken ajan minä haluan maata parvekkeella ja muistella entistä poikaystävääni.” Täytyy nousta, täytyy löytää työpaikka, täytyy rakastua. Usein houkuttelevimmalta tuntuu kuitenkin ystäville tekstaaminen, sipsidipin sekoittaminen ja makuuasento.

Celeste Ng: Olisi jotain kerrottavaa
Leet ovat naapurustonsa ainoa kiinalaisamerikkalainen perhe 1970-luvun Ohiossa. Kolmen lapsen joukosta Lydia on vanhempiensa suosikki. Hänen vanhempansa ovat varmoja, että Lydia saavuttaa kaiken, mitä heiltä itseltään jäi toteuttamatta. Kun Lydia löytyy hukkuneena, perhe särkyy. Mitä Lydian kuolinyönä oikeastaan tapahtui?

Birgit Vanderbeke: Simpukka-ateria
DDR:stä länteen paennut perhe odottaa isää työmatkalta kotiin. Äiti on valmistanut kotiinpaluun ja isän oletetun ylennyksen kunniaksi keitettyjä sinisimpukoita. Kun isä kotiintulo viipyy, äiti ja lapset alkavat analysoida perheen elämää, josta isä on yrittänyt muokata näkemystensä mukaista. Simpukoiden jäähtyessä perheen jäsenet alkavat kyseenalaistaa ankaran isän arvovaltaa.

William Golding: Kärpästen herra
Toisen maailmansodan aikana joukko englantilaisia koulupoikia pelastuu alasammutusta lentokoneesta autiolle Tyynen meren saarelle. Nuorten robinsonien vapaus on aluksi outoa, jännittävää leikkiä, mutta pian sivistyksen pinta murenee. Esiin työntyvät pahuus ja julmuus. 

Alain Claude Sulzer: Sietämättömiä tilanteita
Mihin kaikkeen on valmis ihminen, joka puolustaa reviiriään uhkatekijää vastaan? On vuosi 1968 ja maailma kiehuu, kun perinteikkään sveitsiläisen tavaratalon 60 ikävuotta lähestyvä somistaja Stettler tajuaa nuoremman kollegan ilmestyneen taloon. Käynnistyy arvojen ja asenteiden hillitön taistelu näyteikkunoissa ja niiden ulkopuolella.  

Maylis de Kerengal: Maailma käden ulottuvilla
Pariisilainen Paula Karst muuttaa pois kotoa lähteäkseen koristemaalarikouluun Brysseliin. Paula kiertää valmistuttuaan ympäri Eurooppaa keikkatöiden perässä. Uuden luomisen ja olemassa olevan kopioimisen rajalla kipuillessaan Paula palkataan Etelä-Ranskaan Lascauxin luoliin tekemään jäljennösten jäljennöstä.