Kaunokirjallisuutta sisarusten päivän viettoon

Kirjahylly

9 kirjaa

7.4.2022
|Kaikki kirjahyllyt

Sisarussuhteiden kaavaa on turha piirtää, niin moninaisia ne voivat olla. Elinikäistä ystävyyttä, kitkerää kilpailua, välinpitämättömyyttä, auttamista, riitelyä ja huolenpitoa. Oli sisaruus sitten minkä muotoista tahansa, harvoin sitä voi ohittaa olankohautuksella. Siksipä vuosittain 10.4. vietetään kansainvälistä sisarusten päivää. Näissä romaaneissa sisarussuhteet ovat vahvasti esillä kaikessa ainutlaatuisuudessaan ja ne sopivat erinomaisesti sisaruuden teemapäivän juhlistamiseen.

Inka Nousiainen: Mustarastas
On elokuu vuonna 1989. 17-vuotias Juha lähtee laivalle ja katoaa matkalla jäljettömiin. Tragedia muuttaa koko perheen elämän. Mitä oikein tapahtui eräänä yönä M/S Fennialla kaverusten risteilyllä? Kirjassa jo aikuinen pikkusisko palaa muistelemaan menneitä ja jättämään lopulliset hyvästit veljelleen.

Jenny Offill: Ilmastoja
Lizzie työskentelee yliopiston kirjastossa ja kantaa huolta perheestään, huumeriippuvuuden kanssa kamppailevasta veljestään ja elämän heittelemistä kirjastokävijöistä. Miten Lizzie voi pelastaa itsensä, perheensä ja kaikki muut, kun lopun ajan merkkejä tulee kuin liukuhihnalta?

Alex Schulman: Eloonjääneet
Kolme veljestä matkustaa maan toiselle laidalle levittääkseen äitinsä tuhkat torpan viereen, jossa kukaan heistä ei ole käynyt 20 vuoteen. Eloonjääneet on koskettava romaani lapsuuden kokemisesta uudelleen aikuisena.

Emma Puikkonen: Lupaus
Rinnan ollessa lapsi, isä antaa hänelle lupauksen tulevaisuudesta. Saman Rinna haluaisi antaa myös omalle tyttärelleen. Ilmastonmuutokseen heräävässä maailmassa Rinna ei tiedä, miten voisi pitää sanansa. Samaan aikaan Robert-veli kulkee Grönlannissa kuvaamassa sulavia jäätiköitä, joiden alla vesi solisee uhkaavasti.

Sadie Jones: Käärmeet
Lontoolainen Bea matkustaa Alex-veljensä omistamaan hotelliin Ranskaan. Perillä vastassa on villinä rehottava puutarha ja vieraskirja täynnä keksittyjä nimiä. Hotellin ullakko kuhisee käärmeitä, joita maaninen Alex tehottomasti pyydystää. Kun Alexin ja Bean vanhemmat saapuvat kylään, iskee todellinen tragedia.

E. L. Karhu: Veljelleni
Ahne, yksinäinen tyttö katsoo kaunista, suosittua veljeään tyttöystävämahkuilijoiden seurassa. Hän katsoo heidän aamiaisleipiään, joissa on paksu kerros viikunahilloa vuohenjuuston päällä. Jos taas joku katsoisi häntä, tämä näkisi ehkä irtokarkkeja mässäilevän, saippuasarjaa ahmivan, veljeään varjon lailla varjelevan hylkiön, jonka maaninen kerronta pakottaa tuijottamaan, katsomaan tarkemmin.

Nina Wähä: Perintö
Kun Anni huomaa olevansa raskaana, hän palaa vastahakoisesti Tornionjokilaaksoon, maatilalle, jossa varttui. Perheeseen kuuluu isä ja äiti ja kaksitoista lasta (tai neljätoista, riippuen laskentatavasta). Kukaan ei ole erityisen innoissaan Annin paluusta, innostuminen ei kuulu perheen tyyliin. 

Jonathan Franzen: Crossroads
Joulukuun 23. päivä 1971. Joulunviettoon kokoontunut Hildebrandtin perhe on tienhaarassa. Russ ja Marion Hildebrandtin iloton avioliitto on tiensä päässä. Heidän lapsensa Clem, Becky, Perry ja Judson etsivät omaa tietään, mutta ajautuvat toistamaan vanhempiensa virheitä.

Ann Patchett: Hollantilainen talo
Cyril Conroy hankkii toisen maailmansodan jälkeen perheelleen linnamaisen ylellisen talon. Satumainen idylli Philadelphian eliittialueella alkaa mureta, kun Elna-äiti jättää perheen ja äitipuoli ottaa talossa vallan. Sisarukset Maeve ja Danny karkotetaan kodistaan. He kuitenkin palaavat kerta toisensa jälkeen tarkkailijoina talolle.