Arvid Lydecken -ehdokkaat 2020

Kirjahylly

5 kirjaa

10.12.2019
|Kaikki kirjahyllyt

Suomen Nuorisokirjailijat ry:n vuosittain ansiokkaalle lastenkirjalle jakaman Arvid Lydecken -palkinnon ehdokkaat julkistettu. Palkintosumma on 2020 euroa, voittaja julkistetaan tammikuussa ja palkintoa tukee Kopiosto.

Frölander-Ulf, Lena: Nelson Tiikeritassu (Nelson Tigertass, Förlaget 2019)Teos & Förlaget 2019. Suomentanut Jaana Nikula

"Perlinpori on kaupunki, jossa vallitsevat järjestys ja laki. Kaikki epäjärjestys ja kaaos aiheuttavat kammoksuntaa kansalaisissa. Isoisä lähettää Nelsonin postissa kotiin kesken kesäloman. Pääteasemalle saavuttuaan Nelson on yksin ja täysin hukassa. Apu löytyy suuren Zamba-tiikerin hahmossa. Kumppanusten matka kohti kotia muuttuu suureksi ja jännittäväksi seikkailuksi, jossa pohditaan, mitkä asiat ovat elämässä tärkeitä. Vaikuttava kirja kertoo ennakkoluuloista, ystävyydestä ja rohkeudesta, sekä havahduttaa huomaamaan aikuisten maailman järjettömyyksiä."

Hytönen, Ville: Pikku-Matelin laulu, Enostone kustannus 2019, kuvitus Pete Revonkorpi

"Pikku-Mateli kannattelee laulullaan luonnon tasapainoa ja saa kaiken kasvamaan. Hiirenpoikasen kokoisella tytöllä on maailman kaunein ääni, jota kaikki kerääntyvät kuuntelemaan. Matelin väsyessä laulu loppuu ja maailma alkaa kadota ja kuolla. Mistä Pikku-Mateli saa voimaa jatkaa? Liikuttava tarina ottaa lempeästi kantaa ympäristöasioihin ja ilmastonmuutokseen."

Parvela, Timo: Kepler62, Uusi maailma: Kuiskaajien kaupunki, WSOY 2019, kuvitus Pasi Pitkänen

"Joni ja salaperäinen X etsivät kesytetyn varjoleijonan kanssa Jonin kadonnutta Ari-veljeä. Matka Kepler62-planeetalla on yllätyksiä, vaaroja ja vaikeita valintoja täynnä. Vaelluksen edetessä ystävykset kohtaavat ihmeelliset kuiskaajat ja X:n rankan menneisyyden. Scifi-seikkailuromaanisarjan itsenäisessä osassa pilkahtavat toivo ja huumori synkän tunnelman keskellä."

Salmi, Veera: Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet, Otava 2019, kuvitus Matti Pikkujämsä

"Sorsa Aaltonen käy pullajonossa, missä käyvät linnut, joiden unelmista ei ole tullut totta. Lentopelko ja omituiset oireet pakottavat linnun lääkärin pakeille. Saamiensa ohjeiden mukaan Sorsa kohtaa pelkonsa ja opettelee tuntemaan itseään. Tarina kertoo osuvan vertauskuvallisesti meistä ihmisistä ja sisäisistä rajoitteistamme."

Sandelin, Annika: Silkkiapinan nauru (Silkesapans skratt, Förlaget & Berghs 2019), Teos & Förlaget 2019, kuvitus Linda Bondestam. Suomentanut Maarit Halmesarka.

"Sademetsässä asuvat tapiiri ja silkkiapina ovat toistensa parhaat kaverit. Eräänä päivänä silkkiapina kuitenkin sairastuu ja kuolee. Musertava ikävä saa tapiirin pois tolaltaan. Kaunis ja lohdullinen teos kertoo koskettavasti ystävyydestä ja menetyksestä. Kirja mahdollistaa surun käsittelyn yhdessä lapsen kanssa."

Lisätietoja: Nuorisokirjailijat: Arvid Lydecken -ehdokkaat