Lukuviikko 2019 - Eurooppaan

Kirjahylly

10 kirjaa

23.4.2019
|Kaikki kirjahyllyt

Päivi Artikaisen viihdyttävä Adiós! vie Espanjan maisemiin. Valpuri joutuu äidin päähänpiston takia aloittamaan ysiluokan jossain ihan muualla kuin kotona Etelä-Pohjanmaalla, äiti nimittäin päättää, että he viettävät vuoden Espanjan Aurinkorannikolla. Äiti on luonnollisesti innoissaan, mutta Valpurilla on edessään uusi koulu ilman yhtä ainuttakaan tuttua. Jotain hyvääkin tutuista ympyröistä irtautuminen tuo tullessaan, taakse jäävät nimittäin parhaiden ystävien lisäksi myös ne, joita ei varmasti tule ikävä. 

Holly Bournen Mitä tytön täytyy tehdä? on hauska, hengästyttävä ja suorasukainen kirja Lottiesta, joka kyllästyy totaalisesti siihen, mitä kaikkea pitää kestää vain siksi että on tyttö. Lottie päättää laittaa pystyyn projektin, jolla hän tekee näkyväksi kaiken kohtaamansa seksismin. Mutta kun kampanjan huomio kasvaa, alkaa Lottien voimat hiipumaan. Mitä kaikkea tytön täytyykään tehdä muuttaakseen maailmaa? Bournen Normaali-sarjan kolmannen kirjan mukana päästään Englantiin.

Cara Delevingnen ja Rowan Colemanin jännittävä ja mukaansatempaava Mirror, mirror vie Lontooseen. Red, Leo, Rose ja Naomi, neljä erilaista nuorta, joilla kaikilla omat kipuilunsa ja ongelmansa. Kouluprojektibändi Mirror, mirror yhdistää heidät, antaa turvaa ja mahdollisuuden olla oma itsensä. Sitten yhtäkkiä Naomi katoaa ja löytyy myöhemmin puolikuolleena Thames-joen saastasta. Kaikki uskovat syyksi itsemurhayrityksen, mutta nuoret eivät sulata selitystä. Mitä Naomille on tapahtunut? Outo tatuointi Naomin ranteessa vie heidät mysteerin jäljille ja sitä selvittäessään nuoret joutuvat kohtaamaan niin itsensä, toisensa kuin lopulta myös kuvottavaa pahuutta. 

Antti Halmeen mukaansatempaava ja vauhdikas toimintajännäri Mafiakesä vie Sisiliaan. Artun kesä alkaa huikeasti, kun isä ilmoittaa saaneensa kuukauden mittaisen työkeikan Sisiliaan. Mukaan saa lähteä koko perhe, eli isän ja Artun lisäksi reissuun lähtee myös isän vaahtokarkkimainen tyttöystävä Merikukka. Heti reissun alussa urheilullinen Arttu törmää juoksulenkillään mummonsa luona lomaileviin kaksosiin, Lunaan ja Lucaan ja pian porukkaan liittyy myös irlantilainen Molly. Ja kun Arttu pelastaa liekehtivän tytön hukkumiselta, sekaantuu hän tietämättään mafiabisneksiin.. 

Zlatan Ibrahimovićin ja David Lagercrantzin Minä Zlatan Ibrahimović on kaikkea muuta kuin tylsä kirja. Kirja kertoo särmikkään jalkapalloilijan tarinan ryysyistä rikkauksiin, omin sanoin. Teos tarjoaa varsin mielenkiintoisen nojatuolimatkan kiihkeän Zlatanin mukana Ruotsista Hollannin kautta Italiaan ja Espanjaan tutustuen samalla niin jalkapalloilijaan itseensä kuin myös hänen ympärillään vaikuttaviin henkilöihin.
 
Terhi Rannelan hyväntuulinen Amsterdam, Anne F. Ja minä vie Hollantiin. Kertun ja äidin syysloman matkakohde on Amsterdam. Äiti keräilee Anne Frankin päiväkirjoja erilaisina ja erikielisinä versioina ja kauan kirjaa Kertulle tuputettuaan hän vihdoin saa reissulla lahjottua tytön lukemaan teoksen. Äiti on huippua matkaseuraa ja yhdessä he kiertävät kaikki mahdolliset paikat, niin museot kuin Punaisten lyhtyjen alueenkin. Kertun mieltä vaivaa kuitenkin tekstarilla jätetty Mira ja nettituttavuus Jimi, kumman heistä valitsisi, vai onko paras olla vaan yksin? 
 
Elina Rouhiaisen voimakkaasti yhteiskunnallisia ongelmia esiinnostava, kiehtova Aistienvartija vie Pohjois-Irlantiin ja matkalle läpi Euroopan. Bollywood, nykyisin Shame, on päätynyt Riikaan. Sitten tulee päivä kun Shame saa kirjeen itseltään ja se on osoitettu Bollywoodille, Harpeetille tai sille, miksi tahansa hän nyt sattuukin itseään kutsuvan. Kirjeessä on lentolippu Pohjois-Irlantiin ja ohje etsiä Kiuru. Eikä aikaakaan kun koko rinki on jälleen kasassa, mutta Väki huohottaa taas raskaasti niskaan ja pakomatka läpi Euroopan alkaa. Huom! Sarjan ensimmäinen osa Muistojenlukija kannattaa lukea ensin, jos vielä lukematta.
 
Camilla ja Viveca Stenin jännä Syvyyksissä aloittaa uuden Synkät vedet -trillerisarjan. Tuva tuntee kotipaikkansa Tukholman saariston kuin omat taskunsa. Mutta tänä syksynä jokin on pielessä, sillä hän näkee pelottavia varjoja meressä ja outoja hahmoja metsässä.. Kuten jo mainittu, tämän mukana pääsee synkälle seikkailulle Tukholman sumuiseen saaristoon.
 
Zoe Suggin romanttisen Girl Online -sarjan Girl Online kiertueella -kirjan mukana pääsee maistamaan kiertue-elämää rokkibändin mukana. Noah kutsuu Pennyn mukaansa bändin Euroopan kiertueelle ja Penny päättää lähteä mukaan. Mutta kiertue-elämä on jotain aivan muuta kuin etukäteen voisi haaveilla, vaikka aikaa viettäisikin upean rokkikukon kainalossa...
 

L. K. Valmun Lappilainen - kuolema kahdeksannella luokalla -kirjan mukana pääsee seikkailemaan Lappiin. Hege vaihtaa kuvataideluokalle ja heti kouluvuoden alussa luokka lähtee leirikouluun Lappiin, Savukoskelle. Ohjelmassa on ainakin kanoottiretki, yön yli -vaellus tunturiin, vierailut kaivoksella ja itetaiteilijan tiluksilla. Koululaiset yöpyvät leirikeskuksessa, jonka pitäjä Annmari Aikio toimii myös yhtenä leirikoulun valvojana ja Annmarin poika Jouna auttelee äitiään leirikeskuksen töissä. Selviää, että Jounan isä on kuollut vuosi aiemmin ja muitakin samankaltaisia bakteerin aiheuttamia outoja kuolemia on sattunut lähivuosien aikana. Utelias kun luontojaan on, Hege tarttuu kuolemiin ja alkaa tutkia mahdollista aiheuttajaa. Mitä oikein on tekeillä?
 

Katja Kyllönen / Sivupiiri