Uuteen kouluun

Kirjahylly

15 kirjaa

5.8.2020
|Kaikki kirjahyllyt

Koulut alkavat pian ja monella voi olla edessä ihan uusi koulu ja uudet kuviot. Tähän hyllyyn on kerätty otos kirjoja, joissa aloitellaan opiskelua uudessa koulussa.

Päivi Artikainen: Adiós (Nordbooks)
Valpuri joutuu äidin päähänpiston takia aloittamaan ysiluokan jossain ihan muualla kuin kotona Etelä-Pohjanmaalla, äiti nimittäin päättää, että he viettävät vuoden Espanjan Aurinkorannikolla. Äiti on luonnollisesti innoissaan, mutta Valpurilla on edessään uusi koulu ilman yhtä ainuttakaan tuttua. Jotain hyvääkin tutuista ympyröistä irtautuminen tuo tullessaan, taakse jäävät nimittäin parhaiden ystävien lisäksi myös ne, joita ei varmasti tule ikävä.

Holly Bourne: Oonko ihan normaali? (Gummerus)
Holly Bournen ihana Oonko ihan normaali? on kirja kaikille, jotka ovat joskus tunteneet itsensä jotenkin poikkeavaksi. 16-vuotias Evie haluaa olla normaali taisteltuaan kauan pakko-oireista häiriötä vastaan. Onnistuuko se uudessa koulussa, jossa kuvioihin tulevat mukaan uudet ystävät ja deittailu?

Holly Bourne: Syitä itkeä julkisesti (Gummerus)
Muutto toiselle paikkakunnalle muuttaa usein elämän täysin. Niin käy myös Amelielle, tavattoman lahjakkaalle esiintymiskammoiselle muusikonalulle. Juuri kun Amelie on saanut pari kaveria uudesta koulusta, tulee hänen polulleen hattupäinen uskomattoman puoleensavetävä hurmuri Reese ja mikään ei ole enää entisellään. Mutta onko se rakkautta, jos se saa itkemään usein, satuttaa ja lopulta myrkyttää ihan kaiken?

Cathy Cassidy: Hunajanmakea (WSOY)
Suklaamuruset-sarjan eri osissa ääneen pääsevät Tanberryn sisaret kukin vuorollaan. Hunajanmakea-kirjassa vuoro on perheen kauniilla kapinallisella, Honey Tanberrylla. Honey muuttaa Australiaan isänsä luo pyrkien unohtamaan kaikki aiemmat kömmähdyksensä ja kapinoimisen. Aluksi kaikki näyttää menevänkin todella hyvin, mutta sitten alkaa koulu ja kaikki muuttuu.. 

Sarah Crossan: Yksi (S&A)
Grace ja Tippi ovat siamilaiset kaksoset, kaksi erillistä, mutta lantiosta asti yhtä. Rahaa menee valtavasti lääkäreihin, terapiaan ja lukuisiin erilaisiin lääketieteellisiin kokeisiin, niinpä tulee hetki, että kotikouluun ei enää ole varaa ja tyttöjen on mentävä tavalliseen kouluun. Tuijotettavaksi, säälittäväksi, koulun friikeiksi, muiden armoille. Oppaakseen he saavat Yasmeenin ja ystävänsä Jonin, jotka osoittautuvat varsin mukiinmeneviksi kavereiksi ja tytöt pääsevät vihdoin maistamaan hitusen ihan tavallisten nuorten elämää. Tyttöjen hartain toive on, että heidät nähtäisiin kumpikin omana itsenään, erillisinä ihmisinä ja juuri niin Yasmeen ja Jon kohtelevat heitä. Mutta sitten alkaa tapahtumaketju, joka laittaa tytöt suuren, koko heidän elämän mullistavan päätöksen eteen. Sarah Crossanin säeromaani Yksi on nopea- ja helppolukuinen, koskettava tarina sisaruudesta ja identiteetistä. 

Lauren Kate: Langennut (WSOY)
Luce Price joutuu rangaistukseksi tiukan vartioinnin sisäoppilaitokseen. Koulu muistuttaa vankilaa ja muut oppilaat vaikuttavat aivan sosiopaateilta. Mutta sitten tulee vastaan yksi ja toinenkin sydämentykytyksiä aiheuttava upea poika.. 

Sari Luhtanen: Isadella – Sydän kylmänä (Otava)
Isadellan perhe muutta tiuhaan, niinpä hän on rakentanut imagonsa sellaiseksi, että turhat kaveriksi pyrkivät pysyvät varmasti loitolla. Mitäpä se hyvää tutustua, jos pian kuitenkin edessä on muutto ja uudet ihmiset. Ja kun Isadellalla on kaiken lisäksi kolme äitiä ja äideillä vielä yksi oudompi salaisuus, ei tytön elämä ole mitenkään helpoimmasta päästä. Kaksi kuukautta uudessa koulussa ja Isadella nököttää jo kolmatta kertaa reksin kanslian edessä odottamassa puhuttelua. Viereen ilmestyy koulun säbätähti, ärsyttävän ihana Fairuz, joka ei todellakaan ole menossa puhutteluun, vaan noutamaan matikkakilpailun ykköspalkintoa, kuinkas muutenkaan... Kuvis on ainoa aine, joka kiinnostaa Isadellaa ja kuvistunneilla eräs Minna alkaa hanakasti hieromaan tuttavuutta hänen kanssaan. Mihin kaveruus Minnan kanssa kapinallisen tytön vie, meneekö tuttavuus Farin kanssa yhtään pidemmälle ja selviääkö Isadellalle vihdoin, että kuka äideistä on hänen oikea äitinsä?

Helena Meripaasi: Kuriton koiranpentu (Otava)
Sydämellinen ja koukuttava Kuriton koiranpentu aloittaa uuden Tassu-trio-sarjan. Kirja kertoo kolmesta erilaisesta eläinrakkaasta tytöstä. Allu ei tunne uudesta koulusta oikein ketään, mutta pian hän tutustuu Christaan, joka rakastaa kissoja ja Erikaan, jonka kotona on sekä kissoja että koiria. Kaikilla on kovin erilaiset perheet ja omat ongelmansa, mutta heitä yhdistää rakkaus eläimiin. 

Jukka-Pekka Palviainen: Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta (Karisto)
Milla joutuu muuttamaan isän työn takia majakkasaarelle, pois tutuista kuvioista ja tuttjen kavereiden luota. Aluksi tilanne on kauhea, mutta kun Milla alkaa tutustua saarelaisiin, ei elämä siellä tunnukaan enää niin kauhealta. Mutta kaikki eivät tykkää isän tutkimustyöstä ja sitä aletaan sabotoida.

Aki Parhamaa ja Anders Vacklin: Beta (Tammi)
Pelimaailmaa, scifiä ja historiaa yhdistelevä tarina vie vuoteen 2117, jossa ilmastonmuutos on todellisuutta ja mereen vajonneesta Helsingistä on tullut niin Pohjolan Venetsia kuin myös peliteollisuuden mekka. Bug joutuu isänsä kuoleman jälkeen muuttamaan Meri-Tokiosta Helsinkiin, äitinsä vanhaan kotikaupunkiin. Koulu ei kiinnosta pätkääkään mutta pelit sitäkin enemmän. Eräänä päivänä Bug hieman oudosti ja vastahakoisestikin päätyy betatestaajaksi keskiajan Japaniin sijoittuvaan ninjapeliin, jota pelataan huikealla uuden sukupolven pelipuvulla. Peliä pelatessaan Bug toistelee itselleen jatkuvasti sen olevan vain peliä, mutta kun peli lopulta julkaistaan, se onkin jotain aivan muuta kuin pelkkä peliä.. 

Aki Parhamaa ja Anders Vacklin: Glitch (Tammi)
Kuuluisa Bug aloittaa opiskelun legendaarisessa Kansainvälisessä videopeliakatemiassa. Oppilailla on edessään kolme leveliä: urheilu, strategia ja mysteeri. Kaksi on ennalta määrättyjä, mutta kolmas level voi ottaa ihan millaisen muodon tahansa. Ja jälleen kerran Bug joutuu tahtomattaan pelaamaan peliä, kulissien takana kuohuu ja pelin ja todellisuuden raja on erittäin häilyvä. Kaiken lisäksi Bugin äiti on edelleen kadoksissa ja Bug käy säännöllisesti tarkastamassa äidin antamien koodien määrittämän salaisen kohtaamispaikan, mutta turhaan. Miten Bug selviää tällä kertaa ja löytyykö äiti?

Rainbow Rowell: Eleanor & Park (Basam Books)
Eleanor & Park on aikamatka vuoteen 1986. Eleanor on iso, punatukkainen ja oudosti pukeutuva tyttö, joka joutuu uudessa koulussa välittömästi kiusaajien silmätikuksi. Park on poika, joka haluaa pysytellä taustalla. Mutta sitten sarjakuvat yhdistävät nuoret ja alkaa ystävyys, joka syvenee ensirakkaudeksi. Ihana, ihana kirja!

Meredith Russo: Tyttösi sun (Karisto)
Amanda Hardy on korjannut sukupuolensa ja joutuu rankan koulukiusaamisen takia vaihtamaan kotikaupunkiaan ja lukiota. Uudessa koulussa hän päättää salata taustansa ja keskittyä opiskeluun, jotta pystyisi lukion jälkeen lähteä johonkin isoon kaupunkiin pois pienistä ja ahdistavista ympyröistä. Uudessa koulussa hän saa kavereita ja huomattavan kaunis ja kiehtova kun on, saa Amanda peräänsä myös ihailijoita. Uusiin koulukavereihin tutustuessaan Amanda kuitenkin huomaa, että muillakin salaisuuksia. Sitten hän tutustuu Grantiin, jonka kanssa haluaisi jakaa ihan kaiken, mutta onko se mitenkään mahdollista? 

David Walliams: Maailman rikkain poika (Tammi)
Törkeän rikas Joe Spud vaihtaa yksityiskoulun tavalliseen kouluun ja pitää rikkautensa tiukasti salassa. Mutta sitten historian läksy unohtuu kotiin ja isä tuo sen kouluun helikopterilla.. Maailman rikkain poika on hauska huumoripläjäys, jonka taustalla tärkeää pohdintaa rikkaudesta ja arvoista.

Tuuli Vuorma: Caapparin kääty (Kvaliti)
Caapparin kääty aloittaa Roistoakatemia-fantasiasarjan. Sarja kertoo 16-vuotiaasta, aina poliisiksi halunneesta Roi Hopposesta, joka vahingossa eksyy Poliisiopiston pääsykokeen sijaan Roistoakatemiaan. Roi päätyy ottamaan paikan Roistoakatemiasta ajatuksenaan selvittää roistojen suunnitelmat ja ilmiantaa ne myöhemmin, muille hän uskottelee olevansa poliisiopiskelija. Kaksoiselämä ei ole kuitenkaan helppoa, sillä läheiset ovat yllättävän tarkkanäköisiä ja Roistoakatemian opiskelukavereista tuntuu tulevan yllättävän läheisiä ystäviä..

Katja Kyllönen/Sivupiiri