Sirpin ja moukarin alla

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Neuvostoliiton arkipäivää suomalaisen naisen kuvaamana

Viimekesäisessä Tuuloksen taistelussa pelastui joukkojemme puolelle suomalainen nainen, joka aikoinaan kommunismin sokaisemana oli matkustanut Neuvostoliittoon ja joutunut siellä viettämiensä 9 vuoden aikana pohjia myöten kokemaan "ihannemaan" kauhut.
Tämä nainen - salanimeltään Kirsti Huurre - kertoo kokemuksensa Neuvostoliitosta järkyttävässä teoksessaan Sirpin ja moukarin alla.
Syvästi vavahduttavan omaelämäkerrallisen tarinan rinnalla teos sisältää meille suomalaisille erikoisen mielenkiintoisia kuvauksia Pietarin ja Petroskoin arkielämästä - suomalaisten kommunistien kohtalosta Neuvostoliitossa - talvisotamme ja Moskovan rauhan tunnelmista rajan tuolla puolen - Kuusisen "kansanarmeijasta" sekä "Suomen ja Karjalan liittotasavallasta", lähinnä Sortavalan seudulla, minne kirjoittaja Moskovan rauhan jälkeen siirtyi asumaan.
Kirsti Huurre kertoo kokemuksensa koruttomasti ja yksinkertaisesti, kaikkea liioittelua välttäen. Kirjan sivuilla puhuu kärsimysten jalostama ihminen, jonka silmät ovat auenneet "stalinilaisen auringon valossa" ja jolla on rohkeutta tunnustaa omat aatteelliset erehdyksensä.
(WSOY)Kirsti Huurteen Sirpin ja moukarin alla "sisältää välittömin, totuudellisin lausein kerrottuna kaiken sen, mitä kirjoittajan yhdeksän Neuvostoliiton vuotta sisältävät: tuskaisat, kauhun ja odotuksen täyttämät yöt, huolen pienokaisesta, ystävien joukon harvenemisen, taistelun ruoasta ja asunnosta, kaameat 'isonvihan' ajat Neuvosto-Karjalassa, talvisodan vaiheet ja mitä niistä Stalinin maassa sanottiin, siirtymisen 'Suomalais-karjalaiseen liittotasavaltaan' Sortavalan tienoille, uuden sodan alun ja lopulta siirtymisen Suomen puolelle.
Tämä suomalaisen naisen tunnustuksenluonteinen elämänkuvaus on lukemisen arvoinen teos, rehellisyydessään ja koruttomuudessaan syvästi vaikutta."
(Lotta Svärd)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

yhdeksän vuotta Neuvostoliitossa

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

252

Kustantaja

Kieli