Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Etsivätoimisto Puolikuu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Mikä on etsivän tärkein ohje? Kuuluisan etsivän opaskirjan kirjoittaneen Bob Bernsteinin mukaan se kuuluu: ”Ole näkymätön. Ratkaise palapeli, mutta älä itse muutu sen osaksi.” Yksityisetsivä Fletcher Moon unohtaa tämän säännön täydellisesti, ja siitä vaikeudet alkavat. Itse asiassa hän unohtaa sen niin hyvin, että päätyy tismalleen tapahtumien keskipisteeseen ja siellä vielä epäillyksi.

Fletcher on kaikkien aikojen nuorin henkilö, joka on suorittanut yksityisetsivän tutkinnon. Koska hän on vasta 12-vuotias, koostuu hänen etsivätoimistonsa juttukuorma suhteellisen simppeleistä tapauksista: Kuka vei jonkun eväät? Kenen läksyjä on kopioitu luvatta?

Palkkioksi Fletcher hyväksyy ilomielin suklaan. Eräänä synkkänä päivänä pienikokoinen Fletcher Moon - siis Puolikuu - tömähtää keskelle vaikeaa tilannetta. Kaupungin hurjimman rikollisperheen Sharkeyn nuorin poika, Herod, on varastanut jättiläismäisen Bellan kalenterin. Tai niin Bella väittää, ja Puolikuun tehtäväksi jää todistaa se. Sharkeyn perheen vihoihin ei tahdo joutua kukaan, mutta ammattiylpeys painaa kuitenkin enemmän...Yksi asia johtaa toiseen, ja yhtäkkiä etsivämme huomaa olevansa osa sekä rikosta että ratkaisua. Kadonneiden teinitavaroiden etsiminen muuttuu vaaralliseksi, kun Fletcher pahoinpidellään vakavasti keskellä yötä. Seuraavaksi hän on jo syytettynä tuhopoltosta, ja poliisit ovat hänen perässään. Turva löytyy yllättäen vihollisleiristä: Sharkeyt tietävät, mitä on olla syytettynä vailla perusteita, ja he ovat itsekin vaarassa. Hengenlähdön uhalla rikollisperhe valtuuttaa Puolikuun ratkaisemaan rikosvyyhdin, jossa viattomimmat muuttuvat syyllisiksi ja epäilyksenalaisten maine (ainakin melkein) puhdistetaan. Muutamaa pikkuryöstöä ei kannata mainita ainakaan Sharkeyn perheen lähellä...

Colfer kirjoittaa taitavasti ja humoristisesti. Hänen lastenromaaninsa toimivat ja Artemis Fowl on jo legenda - Etsivätoimisto Puolikuu sijoittuu kohdeyleisöltään näiden väliin n. 10-vuotiaille sopivina. Kirjassa on yllätyksellisiä käänteitä, mutta juonikuvio on pitkä ja monimutkainen - kieli taas sarkastisen hauskaa. Vauhtia piisaa, väkivaltaa kohtuullisessa määrin. Tämän kirjan lukijat eivät koskaan voi katsoa vaaleanpunaiseen pukeutuneita tyttöjä samoin kuin ennen.

(Reetta Saine / Sivupiiri)

- - -

Uutta Colferia! 12-vuotias kovaksikeitetty yksityisetsivä Fletcher Moon saa ensimmäisen toimeksiantonsa: kuka kätkeytyy viekkaan salajuonen taakse?

NUORI JA KUNNIANHIMOINEN ETSIVÄ.

PAHAMAINEINEN RIKOLLISPERHE.

JA KAUNIS TYTTÖ.

TÄSTÄ EI VOI SEURATA KUIN HARMEJA…

VIETÄVÄSTI HARMEJA!


”Kuukausi sitten ovelleni koputti juttu, jonka seurauksena harkitsin luopuvani etsivätoiminnasta lopullisesti. Olin juuri täyttänyt kaksitoista.”

Saammeko esitellä: Fletcher Moon. Nettiopistosta yksityisetsiväksi valmistunut koulupoika, joka on selvittänyt jo lukuisia rötöksiä. Tällä kertaa hän on saanut ratkaistavakseen todellisen haasteen…

Koko koulun ihailema April Devereux syyttää törkeästä varkaudesta kieltämättä huonomaineisen Sharkeyn perheen nuorinta vesaa Rediä. Kun Fletcher etenee tutkimuksissaan pidemmälle, juttu mutkistuu yllättävästi.

Kaupunkiin iskee todellinen tihutöiden sarja, jonka käänteissä Fletcher itse on vaarassa joutua epäiltyjen listalle. Maailman nuorin muttei missään nimessä vähäpätöisin yksityisetsivä on valmis kääntämään jokaisen kiven totuuden selvittämiseksi…

"Nimeni on Moon. Fletcher Moon. Ja olen yksityisetsivä. Luulin jo nähneeni kaiken. Olen kolunnut niin paljon katuojia kadonneiden sydänriipusten perässä, että en uskonut järkyttyväni enää mistään. Olin väärässä. Pahasti väärässä."

(WSOY)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

271

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

305

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä