Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Näkymätön Elina

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Tornionjokilaaksoon. Elina on 10-vuotias ruotsinsuomalainen. Elina viihtyy suolla, missä hän saa olla rauhassa ja ajatella omiaan. Elinan isä on äskettäin kuollut, ja hän uskoo isän hengen asuvan siellä.

Palattuaan pitkän sairastelun jälkeen kouluun Elina joutuu napit vastakkain Tukholmasta tulleen opettaja Tora Holmin kanssa. Elina haluaa olla kaikessaa samanlainen kuin isänsä – hän päättää olla oikeudenmukainen ja puolustaa heikompiaan. Mutta puolustaako kukaan häntä?

Tora Holm haluaa opettaa lapset tottelemaan ja puhumaan pelkkää ruotsia. Opettaja sisuuntuu Elinan uhmasta, mutta niin sisuuntuu Elinakin opettajan käytöksestä. Mitä tapahtuu, kun kumpikaan ei halua antaa periksi?

(Okariino)

- - -

Elinan isä on kuollut. Elina kulkee suolla ja kaipaa isäänsä. Arki on vaikeaa: koulussa ja kotona. Kotona äiti välittää enemmän siskosta Irmasta - jolla ei ole samaa ongelmaa kuin Elinalla: yökastelu. Koulussa tapahtunut selkkaus opettajan kanssa jättää Elinan kokonaan kaiken ulkopuolelle - kuin Elina olisi muuttunut näkymättömäksi. Silloin suo tuntuu kutsuvan häntä, ja isän ääni... Onneksi uusi opettaja sattuu paikalle ajoissa.

(Lastenkirjainstituutti)

- - -

Koulussa Elina ei ole kukaan. Vaikka hän kuinka yrittää saada selvää kummallisista ruotsinkielisistä sanoista, opettaja löytää vain moitittavaa. Elina tuntee kutistuvansa yhä pienemmäksi ja kouluunmeno muuttuu yhä vaikeammaksi. Suo on Elinan valtakuntaa. Siellä hänen nimensä on Solveig ja hänellä on näkymättömiä ystäviä: Hieno-Keiju, Kukka-Koivu ja Taika-Feeri. Eikä kukaan muu tiedä, että suolla asuu myös isän henki, jolle Elina voi kertoa kaiken. Sitten koulun ruokalassa tapahtuu jotain nöyryyttävää. Mutta Elina ei aio antaa periksi. Ennemmin hän muuttuu vaikka näkymättömäksi.

(Otava)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

124

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

137

Kustantaja

Kieli