Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sotasyyllisyys

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Harri Raitis jatkaa uudessa kirjassaan kuvausta sodanjälkeisestä murroskaudesta Suomessa. Nyt hän suuntaa katseen sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin.

Raitis toteaa lakonisesti, että Suomi tarvitsi syylliset selvitäkseen eteenpäin. Neuvostoliitto oli määritellyt Suomen sodanaikaiset johtajat rikollisiksi ja vaatinut heidän rankaisemistaan. Syytettyjen penkille joutuivat presidentti Risto Ryti, pääministeri Jukka Rangell, pääministeri Edwin Linkomies, ulkoministeri Henrik Ramsay, ministeri Väinö Tanner, ulkoasianvaliokunnan jäsen Antti Kukkonen, ministeri Tyko Reinikka ja lähettiläs T.M. Kivimäki. Oikeudenkäynnin taustalla presidentti J. K. Paasikivi ja oikeusministeri Urho Kekkonen pelasivat kovaa peliä Suomen itsenäisyyden säilyttämisestä.

Tannerheimin ritarit ja Tanner Tornin varjossa -kirjojen päähenkilönä on sosialidemokraattisen puolueen uusi puoluesihteeri ja asevelisosialisti Unto Varjonen. Sotasyyllisyys-kirja tuo näyttämölle uuden toimijan, Kokoomuksen nuoren aktiivin Juha Rihtniemen. Hän ilmoittautuu oikeudenkäynnin alkaessa työhön sosialidemokraatti Yrjö Kilpeläisen johtamaan syytettyjen puolustuksen tiedotustoimistoon. Rihtniemi alkaa avustaa Rytin puolustusasianajajaa Hjalmar Procopéa.

Näistä aineksista Harri Raitis luo oikeussalidraaman, ja vaikka sen lopputulos on tunnettua historiaa, hän valaisee prosesseja eteen päin vieviä voimia, henkilöitä ja tapahtumia kiehtovalla tavalla.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

288

Kustantaja

Kieli