Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Puhdas valkoinen

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus


8.-luokkalaista Reijaa on kohdannut oikea onnenpotku, sillä hän pääsee kokeilemaan toimittajan työtä paikallislehteen.

TET-viikko Jokilaakson Sanomissa tuo kuitenkin eteen monenlaisia mutkia, sillä Reijaa pyydetään tekemään seuraavan viikon lehteen iso juttu paikkakunnalla esiintyvästä rasismista. Maahanmuuttajia kohtaan on tehty ilkivaltaa ja koulussa suurin osa oppilaista välttelee muualta muuttaneita tai jopa uhkailee heitä, kuten "nutipäät" Lahna, Sinko-Mika ja Leena.

Reija alkaa etsiä sopivia haastateltavia juttuunsa, ja lopulta venäläislähtöinen Nadja suostuu. Toista näkökulmaa edustaa puolestaan lukiolaispoika Kristian Lehtovaara, jolla on selvä mielipide eri rotujen ominaisuuksista. Hänen Hitleriltä omitun näkemyksen mukaan arjalainen rotu on muita ylempänä. Kristian jopa vihjailee, että Reija ei olisi kunnon suomalainen, sillä Reijan isoäiti on lähtöisin Karjalan rannalta. Kuinka puhtaan valkoinen ihmisen muka tulisi olla?

Lehtijuttua tehdessään Reija alkaa pohtia omia sukujuuriaan, epäluulojaan ja ihmisten suvaitsevaisuutta ja suvaitsemattomuutta, niin myös lukija tätä Rannelan esikoiskirjaa lukiessaan.
(Päivi / Sivupiiri)


Neljätoistavuotiaan Reijan tet-harjoittelu Jokilaakson Sanomien toimituksessa on näytön paikka. Kirjoittamista rakastava tyttö on unelmiensa työpaikassa mutta työpaikan arki, ihmiset ja annettu työtehtävä saavat Reijan hetkeksi haukkomaan henkeään. Reijan tulee kirjoittaa juttu Jokilaakson nuorison joukossa rehottavasta rasisimista sekä haastatella niin sorrettuja kuin sortajia. Neuvokas Reija ryhtyy työhön ja joutuu itsekin ennakkoluulojen ja uhkailujen kohteeksi.
Kirja porautuu ajassa liikkuviin teemoihin koulukiusaamisesta rasistisiin ääriliikkeisiin mutta kertoo myös ystävyydestä sekä ensimmäisestä parisuhdekokeilusta.
Reijan toimittajan ura saa jatkoa kirjassa Korkealta ja kovaa (2005).
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

145

Kustantaja

Kieli