Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Nuori nainen - Nuori mies

Tyyppi
kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Aarre M. Peltonen, fil.tri, dosentti (s. 6.10.1920 Antreassa) julkistaa ja tutkii Eino Leinoa valmistaen mm. uutta elämäkertateosta.
Lukijan käsissä on Leinon tähän asti tuntematon teospari Nuori nainen – Nuori mies. Edellisen, kehyskertomuksella ympäröidyn neljän novellin sikermän, runoilija tosin kirjoitti ja julkaisi jo syyskaudella 1910. Sen on todettu kuuluvan Leinon parhaaseen proosaan. Se on myös käännetty: eestiksi, ruotsiksi.
Jälkimmäinen, neljä ”naisellista” esitystapaa tavoitellen kirjoitettua kuvausta miehistä, on sekin varustettu tunnelmallisella, hauskalla kehyskertomuksella. Teos on vuosilta 1921-1925. Leinolle ei ollut mahdollisuutta ainesten kokoavaan loppusilotteluun. Kahteen arkistoon hautautuneiden käsikirjoitusten löydyttyä dos. Peltonen on saanut painoasuun taiteellisesti huomattavan kuvaussikermän. Hän on samalla toteuttanut Leinon tarkoittaman teoskokonaisuuden ja tehnyt siten runoilijalle jälkipolvien kauniin palveluksen, kuten Leinon teosten julkaisutoiminnallaan jo monesti aikaisemminkin vuodesta 1949 lähtien. Yhteisnide kuuluu Leinon ensipainoksiin.
Jälkisanoissaan Peltonen selvittää, paitsi Nuoren naisen saamaa erinomaista vastaanottoa, josta on ollut vallalla täysin vääristelty kuva, peräti kuutta käsikirjoitusten kehittelyryhmää kronologisesti seuraten Nuoren miehen mutkikkaita syntyvaiheita. Se on kuin jännitystarinaa. Nuori mies ei ole tilapäistuote, vaan nerokas runoilija on antanut siinä parastaan – myös oman ”joutsenlaulunsa”: hyvästit maalliselle kauneudelle, runoudelle, elämälle.
Proosalleen tunnusomaisessa yhteiskuntakritiikissä Leino varoi pukeutumista moralistin viittaan. Sama piirre nähdään tässäkin teosparissa, joka pohtii mieleenpainuvasti naisen ja miehen keskinäistä suhdetta, vakavia ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia ongelmia.
Mikko Mäki-Neste
(lieveteksti)
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
kertomuksia, kuvauksia
Ilmestymisaika
Sivumäärä
293
Lisätietoja
Jälkisanat Aarre M. Peltonen