Simpanssini Washoe

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Simpanssini Washoe-teoksen kuvaus alkaa Renon kokeellisen psykologian laitoksen puutarhasta, jossa innostunut assistentti Roger Fouts kärsivällisesti opettaa villiä simpanssivauvaa puhumaan. Viisivuotiaana Washoe käyttää luotettavasti jo toistasataa viittomakielen sanaa ja ymmärtää satoja muita viittomia. Puheprojekti päättyy, mutta Washoen elämä tieteen orjana jatkuu. Se siirretään Oklahoman Kädellisten tutkimuskeskukseen, jonka rangaistussiirtolamaisissa oloissa apinoita valvotaan sähkökeppien, ampuma-aseiden ja dobermannien avulla. Roger Fouts saa pelastetuksi suojattinsa orpojen simpanssilasten saarelle. Pian hän tuntee olevansa vastuussa kokonaisista simpanssiperheistä. Uransa ja lähes terveytensäkin simpanssien puolesta uhraavan miehen taistelu julmia laboratorionpitäjiä vastaan on huikeaa luettavaa.
Kirjassa kerrotaan myös Roger Foutsin toiminnasta autististen lasten parissa. Tässä työssä kokemukset simpanssien kielenoppimiskyvystä osoittautuivat kullanarvoisiksi.

"Vihdoinkin! Yli vuosikymmen sitten aloin anella Roger Foutsia kirjoittamaan tämän kirjan. Se on kertomus tieteellisestä kokeesta, joka on auttanut meitä paremmin ymmärtämään omaa paikkaamme suhteessa muuhun eläinkuntaan. Samalla se paljastaa tieteellisestä menetelmästä pimeän ja ruman puolen. Se kuvailee askel askeleelta, kuinka nuoren opiskelijan (Roger) ja pienen simpanssitytön (Washoe) elämät limittyvät erottamattomasti toisiinsa. Ja kuinka Roger päättäväisesti ja rohkeasti pelastaa Washoen elinikäiseltä vankeudelta - uhraamalla sen hyväksi uran jonka hän olisi voinut saada.

Selvästikin simpanssit kykenevät älyllisiin tekoihin, joita ennen pidettiin yksinomaan ihmisille ominaisina. Ne kykenevät järkeilemään, suunnittelemaan lähitulevaisuutta ja ratkaisemaan yksinkertaisia ongelmia, mutta niiden viittomakielen taito osoittaa myös niiden voivan ymmärtää ja käyttää abstrakteja symboleja viestinnässään. Washoe jopa kykeni välittämään tämän kyvyn adoptiopojalleen." (Jane Goodall johdannossaan)

(lieve- ja takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

yhteinen matkamme...ja mitä simpanssit opettivat meistä ihmisistä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

475

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä