Rättö, Mika

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Heini Lehväslaiho / Teos

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Näytelmät:
Pilkkaavat tinakellot - moraalittomuuden ruhtinas 2000
Oopperse le Feti le Grande Anaale 2002
Murheenkapselista galleriaan ja asemalle 2004
Neljä ilmansuuntaa 2007
Samurai Rauni Reposaarelainen 2010Tekstinäyte

Tuskallinen herätys syysaamuna, tai siis syysiltana

Sääsket olivat kilvoitelleet päivän kaislanvarsia pujotellen ja nuoruudennotkeat vesimittarit mitelleet voimiaan rantavedessä luistellen. Päivän viimeiset säteenhelmiäiset laskivat Tihkuluodon paljaiden puidenlatvojen lomaan langettaen sinertävät varjot harmaan joen ylitse. Painuva valo maalasi Yökkölän, Hiili Hansson Kekäleen ja Äitikyöpelin kotitalon hehkuvalla tyrninoranssillaan. Talo oli työväentalon suippokattoinen romuvarasto, joka oli ajelehtinut taannoin kaupungista Tihkuluodolle ja juuttunut suiston matalikkoon. Yökkölä seisoi tätä nykyä koivupaalutuksen päällä, osittain virtaavan veden yllä, ja sinne kohosi rantakaislojen lomasta kapeat lautaportaat.
Yökkölän räystään reunustalla käyskenteli rähjäpääsky paistatellen menneen päivän viimeisiä säteitä. Se rääkäisi syksyisen sääennustuksensa niin alavireisesti, että tiedossa oli tuskin muuta kuin koleaa, pilvistä ja ainaista sadetta. Eikä se tullut kuulijoilleen yllätyksenä, sillä monet uskoivat Tihkuluodon olevan sateiden ja pilvien kotiluoto, ja siksi kuiva päivä olikin Tihkuluodolla levottomuutta herättävä kuokkavieras. Rähjäpääsky pyrähti kattoikkunan edustalle ja kurkisti ohimennen pölyisestä lasiruudusta sisälle. Se huitaisi paheksuvasti resuisella siivellään ja nakkasi vähäsulkaista päätään tohkeissaan. Se oli nähnyt lennoillaan lukemattomia vätyksiä, mutta tämän lasin takana vääntelehtivä voimaton varjo oli, kuka tietää, ilmestyksistä säälittävin.
- Oi rapuset, tulkaa tänne, oi pikku rapuset, houri unen hiostama varjo, vääntelehtien tuskaisena kellastuneissa lakanoissa.
- Saamaton nahjus! kiljaistiin sielua riipivästi. - Se on nyt mitta täysi!
Äitikyöpeli seisoi vinttihuoneen ovensuussa kiukkuisena kuin aatelisen muotokuva. Hänellä oli yllään jätesäkistä leikelty esiliina, sormenpäissä siro näädänkarvapensseli ja permanentti syysmyrskyn jäljiltä.
- Kello on kuusi! jatkui kiljuna. - Kuusi illalla, joten selkääs sietäisit!
- Jäkä, jäkä, jäkä, jäkä, kähisi nuorimies ja vääntäytyi sängyn laidalle nuokkumaan. Hänen päässään kävi tuskainen puhallus. Hän raotti rähmäistä silmäänsä ja tihrusti sontaisia varpaitaan. Iltapesu oli jäänyt suorittamatta seitsemänä päivänä perätysten. Nokanvarsi tihkui räkää ja otsa tuntui lämpimältä. Hän oli liihottanut menneen yön kaatosateessa, napinlävet levällään. - Aamu on tönkkökuivattua jokiosteria viheliäisempi, mutisi nuutunut happamalle piimälle tuoksuville varpailleen. Hän vääntäytyi jalkeille ja puki ylleen isänsä vanhan hiilenmustan veturinkuljettajan öljytakin, hatun sekä kenkäparin. Hän napitti saven sotkeman takkinsa, juuttui tuijottamaan oven kahvaa ja nukahti seisaalleen.


(Tihkuluodon kuiskaajat 2009)Lähteitä ja viittauksia

Lehtiartikkeleita:

Ylönen, Marja: Mika Rättö luiskahti taas yhden veteen piirretyn viivan yli. Satakunnan Kansa 27.2.2009

Lankolainen, Eeva: Ei tahdo, mutta täytyy: elämä ei ole loogisten päätösten sarja vaan sohlauksien julmettu vyyhti, muistuttaa esikoisromaaninsa tehnyt Mika Rättö. Savon Sanomat 17.3.2009

Leinonen, Anne: Tihkuluodon kuiskaajat -teoksen arvostelu. Tähtivaeltaja 2009: 3

Karhu, Tuomo: Tihkuluodon touhukas taiteilijanero: porilaiselle Mika Rätölle mikään taiteenlaji ei ole vieras. Turun Sanomat 5.4.2009

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi