Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Koiranelämää

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Mark Twainin kulkurikertomus "Koiranelämää", joka ilmestyi ensimmäisenä alkukielisenä painoksena 1872., liittyy kiinteästi kirjailijan omiin, kirjaviin elämänvaiheisiin. Oltuaan luotsina Mississippi-joella, ja osallistuttuaan sisällissotaan Mark pääsi veljensä Orion Clemensin yksityissihteeriksi tämän saatua hallinnollisen toimen Nevadan territoriossa. Työ osoittautui kuitenkin pian kannattamattomaksi, ja Twain - silloin vielä Samuel Clemens - alkoi työskennellä kaivoksessa. Vapaa-aikoinaan hän kirjoitteli sanomalehtiin pieniä kertomuksia ensin nimimerkillä Josh ja sitten, saatuaan toimittajan paikan, salanimellä Mark Twain. Julkaistuaan tarinan hyppivästä sammakosta Twain matkusti 1866 Hawaijille The Sacramento Unionin kirjeenvaihtajana, ja juuri tuolle retkelle onkin omistettu "Koiranelämää"- teoksen loppupuoli.
Veijaritarinan aloittaa kuvaus vauhdikkaasta postivaunumatkasta, joka yltää St. Josephista mantereen poikki Carson Cityyn, Nevadaan, mutta historiallisesti merkittävin on kuitenkin teoksen laaja keskimmäinen jakso, joka kertoo eräästä sangen kiintoisasta vaiheesta Lännen historiassa: Nevadan kulta- ja hopeakuumeen synnystä, kehityksestä ja huipentumisesta. Tämän kiihkeän tarinan lomassa Twain kuvailee myös niitä omaelämäkerrallisia tapahtumia, joiden johdosta hänestä tuli lehtimies.
Muistelmateos tämä rönsyilevä kertomus ei sanan varsinaisessa mielessä ole. Siinä on kyllä paljon totta: juonen loimina ovat kirjoittajan omat valheet, kuvatut ihmiset ja pikku tapahtumat ovat nekin ilmeisesti nähtyjä. Mutta kaikkia näitä aineksia Twain on käsitellyt erittäin mielivaltaisesti päästäkseen humoristiseen, lukijaa hauskuuttavaan lopputulokseen. Tekijän oman, inhimillisen ja lämpimän huumorin ohella kajahtelee tästä kirjasta myös Villin Lännen raju nauru, jonka taakse niihin aikoihin kätkeytyi myös lujaa työtä ja tienraivaajien tragiikkaa.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

503

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

422

Kustantaja

Kääntäjä